In gesprek met Nathalie & Bern
We zijn aangekomen in Casa Baliza, een B&B in Alhaurín el Grande. We hebben ons net geïnstalleerd in onze kamer met een fijn groot hemelbed. Nu zitten we op het terras met de eigenaren Nathalie en Bern. Met een drankje in ons hand en uitkijkend op de tuin. Luisterend naar hun verhaal.
Snel naar
Hoe het begon
Bern en Nathalie kennen elkaar al ruim dertig jaar. Al jaren hebben ze het plan om naar het buitenland te gaan. Aanvankelijk met het idee om een camping te beginnen in Zuid-Frankrijk.
Het werkzame leven in Nederland
Bern: “Ik heb gevaren, eerst bij een Nederlandse rederij, daarna 8 jaar bij de Koninklijke Marine. Vervolgens kreeg ik een walplaats in Den Haag, daar studeerde Nathalie aan de HEBO. Ik had een contract bij de Marine voor onbepaalde tijd en had daar dus kunnen blijven. Maar het betekende wel dat ik op enig moment zou moeten verhuizen naar Den Helder. Nou dat vonden wij geen optie. De arbeidsmarkt was goed, dus ik besloot te stoppen bij de Marine en heb daarna bij verschillend werkgevers gewerkt.”
Nathalie: “Ik heb banen gehad in marketing, communicatie, sales, evenementen en het organiseren daarvan. De laatste was bij een bedrijfscateraar in een salesfunctie. Gevoelsmatig ontbrak er altijd iets en kwam er altijd weer een moment dat ik er een beetje op uitgekeken was. Steeds had ik weer het gevoel dat ik iets voor mezelf moest gaan doen in het buitenland. Via een uitwisselingsprogramma heb ik tijdens mijn studie een half jaar in Madrid op de universiteit doorgebracht, dat was fantastisch. Ook heb ik voor een andere studie stage gelopen op een camping, net onder Parijs. Dat heb ik daarna nog 4 jaar in de zomermaanden gedaan, hartstikke leuk. Nee, ik wilde eigenlijk geen baan op kantoor achter de computer.”
Het idee
Bern vervolgt: “Elke keer als één van ons het niet meer naar de zin had, hadden we het er weer over om een camping of een hotel te beginnen in het buitenland. Later bedachten we dat een camping te groot en een hotel te arbeidsintensief zou zijn. We wilden iets kleinschaliger en zo kwamen we op het idee van een Bed & Breakfast.“
Het Plan
Nathalie studeerde in Madrid en spreekt Spaans. Daardoor was de keus snel gemaakt, het wordt Spanje. De vraag is alleen, waar in Spanje.
“We wilden genoeg bezienswaardigheden voor de gasten en mooi weer. Andalusië biedt een diversiteit aan activiteiten en de zon schijnt er 300 dagen per jaar. Wij kenden Andalusië nog niet dus zijn we drie weken rond gaan rijden met vragen zoals ‘Waar willen we zitten en wat is interessant voor toeristen.’ We zijn op heel veel plekken geweest in het binnenland, maar dat vonden we toch een beetje te afgelegen.
Uiteindelijk vonden we Alhaurín el Grande. Een levendig dorp met zo’n 26.000 inwoners. Een prettige omgeving, niet te ver van zee en met behoorlijk wat faciliteiten. Zo zijn er hier zeker 40 restaurantjes. Ook in de winter is het hier leuk. Dat komt voornamelijk door de aanwezige jeugd, die in het relatief dure Málaga geen woonruimte meer kon vinden. Dit dorp sprak ons aan, hier in de buurt wilden we wel iets kopen.”
Elke vakantie reizen ze af om een geschikt pand te zoeken. Maar het schiet niet op. Ze concluderen dat het zo niet werkt en besluiten er alvast naartoe te verhuizen en dan verder te zoeken.
Singapore
Bern: “Ik werkte op dat moment bij een bedrijf dat zich bezig houdt met het adviseren van bedrijven omtrent weer gerelateerde zaken. Ik deed dat voor de scheepsvaart en offshore, een wereld die ik interessant vind. Echt een leuke baan.
We hadden net het huis verkocht en Nathalie had haar baan al opgezegd, toen mijn werkgever kwam met ‘Bern, we willen eigenlijk een kantoor openen in Singapore. Jij reist al continu naar Azië, je kent de markt en je hebt je klanten daar. Wil jij daar niet heen voor ons?’
Wow, dat was wel een heel leuk aanbod, maar… daar spreken ze geen Spaans. We hadden ons huis niet verkocht om vervolgens naar Singapore te verhuizen. Ik reed naar huis en vertelde Nathalie dat ik een mooi aanbod had gekregen. Het begint met een S en eindigt op een E, het is er lekker warm…maar het is geen Spanje. Nathalie vindt het ook leuk en we besluiten voor een jaar of twee naar Singapore te gaan. De B&B wens gaat even on hold.”
Nathalie vindt in Singapore een baan bij een internationaal verhuisbedrijf. “Wij verhuisden medewerkers van multinationals over de hele wereld. Mensen blijven gemiddeld vier jaar op een plek en dan verhuizen ze weer met hun hele huisraad naar de volgende plek. Dat regelden wij. Een hele leuke functie.”
Bern: “Twee jaar werd vier jaar, en vier jaar werd bijna zes jaar. Toen trok Nathalie aan de bel van hoor eens, nu wordt het tijd.”
Nathalie: “Singapore kwam er dan wel tussendoor, maar de Bed & Breakfast, die moest en zou er komen. ”Zes jaar in Singapore vonden beiden wel genoeg. “Singapore is leuk, maar vrij klein en met zo’n 5,5 miljoen mensen best druk.”
Op naar Spanje
Het bedrijf waar Bern werkt, heeft wereldwijd vestigingen, ook in Sevilla. “Dus ik belde mijn werkgever en legde uit wat ons plan was. Mijn werkgever is akkoord gegaan en ik werk inmiddels al weer 5 jaar voor het kantoor Sevilla. Het werk is hetzelfde, maar nu doe ik het voor andere regio’s, het Midden-Oosten, het Middellandse zeegebied en West-Afrika.
Ik werk vanuit huis, maar reis ook nog veel. Naar bijvoorbeeld Dubai, Istanbul en Athene. Het is op deze manier voor mij een fantastische job en door de combinatie met de B&B heb ik ook een goede balans. Het internet is hier snel, dus dat is fijn. Mensen hebben nog best wel een beeld van oh ja, Spanje in de Campo daar heb je geen internet of dat kraakt, maar dat is echt niet zo.”
De aankoop
Ook toen ze in Singapore woonden, ging de zoektocht door. Nathalie en Bern doen twee keer een bod op een huis, maar trekken dat weer in als blijkt dat er sprake is van illegale bouw of andere zaken die niet in orde zijn.
Nathalie: “We zijn vervolgens in zee gegaan met een Nederlandse makelaar. Zij zocht wat voor ons uit en stuurde foto’s. Ik vond het best lastig om goed door de foto’s heen te kijken. In Nederland zijn we gewend dat foto’s een huis zo attractief mogelijk presenteren. Hier doen ze dat minder. De makelaar zei, let niet op de foto’s, lees vooral de beschrijving.
Ik was de beschrijving aan het lezen van dit huis en dacht oké, een separaat, eigen huis, twee zwembaden, zoveel kamers, ja daar kunnen we wel iets moois van maken. Dus zijn we gaan kijken. Het separate eigen huis bleek verhuurd te zijn en onze makelaar zei: ‘Als jullie echt geïnteresseerd zijn dan ga ik met die mensen praten.’ Ik zei: ‘Ja doe maar, nu meteen’. Bern keek me aan, zo van nou daar gaat onze onderhandelingspositie. Maar hé, we waren inmiddels ruim 120 huizen verder. Ik had hier echt het gevoel, dit kan het worden. Ook Bern was enthousiast, dus deden we een bod. Dat werd geaccepteerd en toen hadden we eindelijk een huis. Na een zoektocht van 9 jaar.“
De bouwkundige staat
“In Spanje koop je wat je ziet. Een advocaat kijkt niet naar de bouwkundige staat maar die kijkt met name of alles legaal is gebouwd, of er niet nog een ver familielid is met een aandeel in de grond én of er schulden op het pand rusten.
Wat je kunt doen is een aannemer vragen om een technisch rapport op te stellen. Dat moet je dan wel zelf regelen en betalen. Als je een financiering nodig hebt van een bank, kijkt deze wel naar de bouwkundige staat. De taxatiewaarde wordt gebaseerd op het aantal vierkante meters grond en de staat van het pand.
Als je zelf niet alert bent kun je dus voor allerlei verrassingen komen te staan. Zeker bij oude panden.
Wij hebben onze aannemer gevraagd om te checken of alles in goede staat was.“
De verbouwing
Voor de verbouwing maken Bern en Nathalie een begroting en vragen ze een offerte op bij een, door de makelaar, aanbevolen aannemer. Het is een architect, die al meerdere B&B’s verbouwd heeft en meer dan 25 jaar in het vak zit. “We gaven de voorkeur aan lokale mensen.”
De verbouwing start. Nathalie zorgt ervoor dat ze altijd ter plekke is. “Ik kon er niet niet zijn, dat was geen optie. Een Spanjaard bouwt heel anders dan een Nederlander. Zo is het hier heel gebruikelijk om in een badkamer afsluitkranen te plaatsen. Als er ooit lekkage is in de douche, dan kan je die kraan dicht draaien. Heel praktisch, maar lelijk. In Nederland werken ze dat allemaal netjes weg in de muur. Maar ja, zo bouwen ze hier nu eenmaal.”
Design
Nathalie: “Ik had een plan gemaakt, voor het design van alle 5 kamers. Ik bemoeide me niet met bouw- en technische dingen en de volgorde van werkzaamheden. Daar heb ik geen kijk op, het is hun vak en zij snappen dat helemaal. Design is iets heel anders, dat heb ik liever zelf in de hand.
De aannemer kwam eens per week. De rest van de tijd was ik het aanspreekpunt. Ik was hier altijd. Nou ja, op één keer na dan. Echt hoor, ik was één dag weg omdat ik allerlei spullen moest kopen. Ik had uitgelegd welke tegels op de vloer en op de wand moesten komen en waar ik geen tegels wilde. Kom ik terug, zitten de vloertegels op de muur en de muurtegels op de vloer. Gelukkig zijn wij ook niet de moeilijksten. We hadden zoiets van ach het staat niet heel lelijk dus prima, laat maar zo.”
Zonne-energie
Casa Baliza maakt nog geen gebruik van zonne-energie.
Bern: “Het piekmoment qua stroomvraag is ‘s nachts met de airco en ‘s ochtends vroeg, dan staan de boilers, pompen en de oven aan. Maar dan is er nog geen zon. Dus is het niet zo zinvol om de hele dag energie te genereren waar je weinig mee kan. Op dit moment zijn er bedrijven die zich bezig houden met het bouwen van batterijen en dat zou voor ons de uitkomst zijn. Voor nu is het gewoon nog niet rendabel, maar we willen deze, met het oog op de toekomst zeker gaan plaatsen.”
De taal
Nathalie spreekt goed Spaans. Nathalie: “Toen ik in Madrid studeerde was ik de enige buitenlandse student in de klas met verder 22 Spanjaarden, dus ja dan moet je wel. Ik had allerlei vakken zoals marketing, communicatie en allerlei projecten. Alles was in het Spaans. Toen sprak ik het echt vloeiend. Toen we hier kwamen had ik het 20 jaar niet gesproken, dus het was wel weer even wennen.”
Bern: “In het dorp zitten relatief veel Nederlanders dus als je naar de kroeg gaat kom je vaak je kennissen en vrienden tegen die ook Nederlanders zijn. Mijn werk is de hele dag in het Engels. Met wie spreek ik nou Spaans? Ja, mijn tuinman maar die wil juist weer Engels leren. Daar heb je dan ook niks aan haha.
Ik kan met de taxichauffeur een normaal gesprek voeren, ik kan boodschappen doen en ik kan van alles regelen. Grammaticaal klopt er vaak niets van, maar mensen begrijpen me wel en ik hen.“
Lokale inzet
In Alhaurín el Grande zijn relatief veel Nederlandstaligen. Veel B&B’s worden door Nederlanders of Belgen gerund. Ook zijn er Nederlandse makelaars en klusbedrijven.
Nathalie en Bern kiezen er bewust voor om de verbouwing door lokale, Spaanse mensen te laten doen. Het inkopen van de benodigde spullen, zoals bijvoorbeeld de airco’s en wasmachines, doen ze in het dorp en niet bij de Mediamarkt.
“Eigenlijk doen we alles in het dorp. Wij zitten natuurlijk ook wel bij Nederlanders omdat het gewoon onze vrienden zijn. Maar als we hier iets gaan klussen of ondernemen doen we dat met een lokale ondernemer. Die weet ook net weer even beter de weg en het is makkelijk. Als er iets kapot gaat, dan wordt dat heel snel opgelost. Bijvoorbeeld bij een kapotte wasmachine, hoor je gelijk van ‘Oh ik kom hem wel even halen.’ Zo anders dan wanneer je naar de Mediamarkt gaat.”
De reactiesnelheid van de lokale mensen hangt wel af van wat er aan de hand is. Soms kan het wel even duren.
Nathalie: “Ik heb ooit gehad dat een onderdeel van de vaatmachine kapot was en ik 8 weken heb moeten wachten voordat het er was. In Nederland zeggen ze dan, ‘Dat bestel je dat toch even online?’ Hier werkt het gewoon anders.
We werken met een vaste loodgieter en elektricien, die altijd voor ons klaar staan. Dus als we een probleem hebben met bijvoorbeeld de elektra of het water, dan komen ze snel, ook op zondag. Dat is heel fijn.
Nathalie: “Ik ben best verzorgend ingesteld. Als mensen hier komen werken, bak ik een appeltaart of maak ik soep. Dat wordt gewaardeerd. Ook nodigen we ze wel eens uit. Zo zijn we met Kerst met z’n allen lekker in het dorp gaan lunchen. Dan staan er ineens ook 3 flessen wijn en een doos bonbons op tafel, die dan weer voor ons zijn.”
Regelgeving & Vergunningen
Er bestaan verschillende vergunningen voor de diverse type accommodaties. Natuurlijk kun je mensen inhuren om je te helpen. Zo kun je aan de advocaat, die heeft geholpen met het kopen van het huis, vragen om de residentie en de vergunning voor de B&B te regelen.
Ben je gelimiteerd met vergunningen qua aantal kamers?
“Voor een B&B wel ja, want anders wordt het een hotel. Tot 7 kamers is het een B&B en vanaf 7 kamers is het een hotel en heb je andere vergunningen nodig.”
Is er een ondergrens?
“Nee. Een B&B is voor ons natuurlijk een bekend begrip. Het reserveren van een kamer met ontbijt, dat kennen Spanjaarden eigenlijk niet. Zij kennen wel een Casa Rural. Dat is een huis in de Campo die je in zijn geheel boekt. Dus als Spanjaarden op vakantie gaan dan boeken ze of een Casa Rural met de familie en gaan ze zelf barbecueën, of een hotel. Gaandeweg wordt het begrip wel wat bekender bij ze.
Bij het aanvragen van de vergunning voor een Casa Rural heb je ook weer te maken met allerlei regels. Zo moet de kamer minimaal 20m2 zijn en een raam hebben. Een airco die zowel warme als koude lucht kan uitblazen is eveneens verplicht. Je krijgt bezoek van iemand van Junta de Andalucia, om elke kamer te controleren. Die heeft soms tips, dus dat is heel fijn.”
De eerste gasten
Nathalie: “Dat is eigenlijk wel grappig gegaan. We hebben eerst 8 maanden verbouwd. Pas daarna wilden we ons bezig houden met hoe we Casa Baliza nou het best op de markt konden presenteren. Veel mensen adviseerden ons om de hele verbouwing vast te leggen en op social media te tonen. Maar daar ben ik niet zo van, van die bouwfoto’s en zo. Ik wilde dat het eerst helemaal af was, voordat we het zouden laten zien. Dus hebben we lang gewacht.
In mei was het af en hebben we een openingsfeestje gegeven. Daarna hebben we ons bij diverse boekingssites aangemeld, met alle foto’s erbij.”
De eerste boekingen
“Alles was klaar en Casa Baliza was open. Zo, dachten wij, nu even tijd voor ontspanning. Kom op, we pakken de strandtas en gaan lekker naar zee. Net voordat we wilden vertrekken hoorden we een soort kassageluid op mijn telefoon. Ik dacht ‘wat is dit nu weer?’ Nou dat bleek onze eerste reservering te zijn. Oh, en ze komen ook vandaag al. Ik had blijkbaar ingesteld dat mensen meteen al konden komen, wist ik veel, haha.
Tringgg, weer dat geluid. Weer een boeking en weer voor vandaag. Dus ruilden we de strandtas maar in voor de boodschappentas. En zo zijn we van start gegaan.
Letterlijk vanaf de eerste dag hebben we altijd gasten gehad. Daar hebben we ontzettend veel geluk mee gehad.”
Boekingssites
Tegenwoordig hebben de boekingssites de marketingrol overgenomen van de kranten en gidsen. Vroeger was je aangewezen op een advertentie in de ANWB-gids of de krant.
“Wij hebben geen B&B overgenomen, maar zijn vanaf nul begonnen. Een boekingssite heb je daarom, zeker in het begin echt nodig. Wij zijn in zee gegaan met booking.com, Expedia en later ook met ‘’Eliza was here’. Zij zorgen ervoor dat je gevonden wordt.
Ik ben van mening dat je zeker in de opstartfase niet zonder deze kanalen kunt. Je betaalt uiteraard commissie, maar het leverde in ons geval ook meteen heel veel reserveringen op.”
Worden jullie actief door boekingssites benaderd?
“Soms krijg ik wel een telefoontje of email, van een voor mij onbekende, met het verzoek of ik me wil aansluiten. Ik ga daar nu niet op in omdat het heel goed gaat en we praktisch altijd vol zitten.”
Eigen website en rechtstreekse boekingen
“Gelukkig merk ik nu dat als ik in het systeem kijk, dat de meeste reserveringen rechtstreeks bij mij komen door een belletje, appje, mailtje of via de website.
Een goede eigen website is belangrijk. Die kun je volledig toespitsen op je doelgroep en de door jou gewenste uitstraling geven. Het gebeurt ook dat gasten zoeken via een boekingssite en daarna rechtstreeks boeken.”
De gasten
“Wij zijn heel blij met de diversiteit aan gasten. Zowel qua nationaliteit, leeftijd als type vakantieganger en verblijfsduur. Zo heb je mensen die een paar dagen boeken en dan weer doorreizen. Anderen boeken 14 dagen en doen alles vanuit hier. We zijn ook heel gezegend met veel terugkerende gasten. Sommigen zijn hier zelfs voor de 5e keer geweest, dan hebben ze ook alle 5 kamers gehad, haha.”
Mond-tot-mond reclame
“Dit is en blijft de beste reclame die je kunt hebben. Ik vraag altijd bij de incheck hoe mensen bij ons terecht zijn gekomen en dan horen wij vaak dat ze zijn doorverwezen door vrienden, buren, familie of hun kapster. We hebben ooit een keer een kapster als gast mogen ontvangen. Zij was zo enthousiast dat zo’n beetje haar hele klantenbestand hier is geweest. Als ik een gast vraag hoe ben je hier bij ons uitgekomen, hoor ik vaak, via de kapster. Geen betere reclame dan dat.”
Adults only
Jullie hebben gekozen voor adults only. Hoe zijn jullie tot deze keuze gekomen?
“In het eerste jaar besloten we open te zijn voor iedereen, dus ook voor families. Maar al snel bleek dat de meeste mensen hier graag voor hun rust komen. Die willen lekker een boekje lezen bij het zwembad met een wijntje erbij. Als er dan veel rumoer om hen heen is door spelende kinderen in het zwembad, dan past dat gewoon niet helemaal bij onze doelgroep. Vandaar dat we in 2022 hebben besloten om adults only te worden.”
Uitbreidingsplannen
Willen jullie Casa Baliza nog verder uitbreiden?
“Enige tijd geleden is bepaald dat er niets nieuws meer gebouwd mag worden in de Campo. Je mag wel intern verbouwen, maar niks uitbreiden. Zelfs geen zwembad. Een opzet zwembad plaatsen mag, maar het mag niet meer uitgegraven worden in de grond. Dan zijn het verbouwde vierkante meters en de grond heeft als bestemming nog steeds landbouwgrond.
We willen nog wel een zesde kamer, maar niet iets illegaals bouwen. Het is wel toegestaan een tiny house te plaatsen, want die kan je in zo’n 45 minuten weer wegrijden, die zit niet vast aan de grond. We hebben vooraan nog een heel mooi stuk afgeschermde tuin, met een schuurtje. Dat we kunnen ombouwen tot bijvoorbeeld een badkamer met toilet. Daar kan dan mooi een tiny house naast.”
Ruim 50 B&B’s in en om Alhaurín el Grande
Nathalie en Bern zitten in een dorp waar in 2005 twee B&B’s waren. “Toen wij kwamen in 2008 waren het er 5. We dachten nou, dan kunnen wij nog wel nummer 6 worden. Niet wetende dat we nu al op 52 zouden zitten. Van deze B&B’s zijn er ongeveer 22 Nederlandstalig. Iedereen verdient er zijn boterham mee en iedereen doet het net weer anders, heeft of een ander uitzicht of een ander ontbijt.”
Samenwerking
Werken julllie samen met andere Nederlandstalige eigenaren van vakantie-accommodaties?
“We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus als je elkaar kunt helpen doe je dat. We hebben veel contact onderling, ook zijn er app-clubjes. Tijdens Covid ging onze wasserette failliet. Via zo’n app clubje vind je dan snel weer nieuwe. Of als iemand een dubbele boeking heeft, vraagt diegene of er iemand nog ruimte heeft.”
Kun je van een B&B leven?
“Dit hangt totaal van de situatie en je lifestyle af. Je moet uiteraard heel goed een begroting maken en kijken wat bij je past. De meeste mensen weten uiteraard dat je niet rijk gaat worden van een B&B. Ik denk eerder dat het voor veel mensen een manier van leven is. Wij hebben er bewust voor gekozen om 5 kamers te verhuren zodat we er later ook prima met z’n tweeën van kunnen rond komen.”
Maaltijden
Is het nodig om mensen buiten het ontbijt nog van maaltijden te voorzien of andere extra dingen te bieden?
“Ik denk dat er heel erg een verschil is of je een B&B in Nederland of Spanje hebt. Hier heeft bijna iedereen een zwembad op het terrein. Een honestybar is dan natuurlijk wel handig, zodat de gasten altijd een drankje met een snack kunnen pakken als ze lekker bij het zwembad zitten. In principe kan je er met alleen je nachten wel voldoende geld uit halen. Alle andere dingen zijn extra.”
“We merken echter wel dat de gasten het heel erg waarderen als er ook geluncht kan worden of dat ze een keer ‘s avonds mee kunnen eten.”
Nathalie vervolgt: “Wat betreft de avondmaaltijden heb ik eigenlijk liever dat de mensen lekker naar een restaurantje gaan in het dorp. Die moeten tenslotte ook blijven draaien. Het dorp heeft ruim 40 restaurants. 10 minuutjes met de auto en je hebt de keuze uit allerlei tapas en diverse vis- of vlees restaurants. Ik reserveer vaak voor mensen als ze ergens willen eten en heb ook tips waar ze heen zouden kunnen gaan.”
En is het te lopen hiervandaan naar het dorp?
“Nee, dat is helaas te ver en de weg is niet verlicht. We hebben wel mensen gehad, die hadden geen auto, dus die zijn lopend naar het dorp gegaan en met de taxi teruggekomen.”
Van al die B&B’s, hoeveel verzorgen er ook avondeten denk je?
“Ik denk 60/70%. Ja 1 of 2x in de week.”
Doen jullie het ook?
“Jawel, in het hoogseizoen doen wij dat twee keer per week.”
Omdat je het leuk vindt?
“Jazeker. Het is altijd heel gezellig, soms zelfs een beetje te gezellig. Want dan is het ineens 1 of 2 uur in de ochtend en 5 uur later gaat mijn wekker weer. Je maakt al dagen van 12/13 uur dus dat is best pittig.
Het leuke van samen eten is wel dat de dynamiek de volgende ochtend heel anders is. Je kent elkaar dan een beetje. Dus het heeft zeker een functie. Casa Baliza heeft ook een borrelfunctie. Iedereen komt dan rond een uur of 5, half 6 terug van waar ze geweest zijn. Ploffen lekker neer bij het zwembad, nemen een duik en een drankje aan de bar. Daar zitten wij dan ook vaak even, dan heb je echt het verbindingsmoment.“
Integratie
Word je ook wel een beetje opgenomen door de Spaanse gemeenschap?
“Nou dat is een beetje romantisch gedacht. Weet je, zij hebben natuurlijk allemaal gewoon hun familie en vrienden. We hebben een goed zakelijk contact, maar het is niet zo dat je bij elkaar thuis komt of elkaar uitnodigt. Vrienden van ons hebben kinderen die naar een Spaanse school gaan. Dan heb je veel sneller contact. Want de kinderen spelen samen en ouders drinken dan samen een borreltje.”
Gezondheidszorg
Nathalie: “Die is hier goed, wel een beetje anders dan in Nederland. Ik ben zelfstandige, de B&B staat op mijn naam. Als ingezetene ben je verzekerd bij de Securidad Social voor de basiszorg, ook voor het ziekenhuis. Je kunt echter helaas niet zelf je ziekenhuis kiezen en de wachttijden zijn vaak erg lang.
We hebben daarom wel een aanvullende privé verzekering. Want als er echt iets aan de hand is wil ik toch wel graag de keuze hebben in welk ziekenhuis ik geholpen word. Dat kost ongeveer € 90,00 per maand. Daarnaast betaal ik ook nog een flink bedrag als zelfstandige, zo’n € 300,00 per maand. Daar zit ook mijn pensioen in. Voorwaarde is wel dat je 15 jaar als zelfstandige moet hebben gewerkt, wil je dit pensioen ook daadwerkelijk ontvangen. Als je na 10 jaar stopt, bijvoorbeeld, dan heb je geen recht meer op dat pensioen. Ook hier is de pensioengerechtigde leeftijd 67.”
Tijdsbeslag
Hoeveel tijd ben je bezig in uren per week/maand?
“Ik moet eerst zeggen dat ik de B&B in principe alleen doe dus ik ben meer tijd kwijt dan wanneer je het met z’n tweeën doet. Daarnaast is het afhankelijk of het voor- of hoogseizoen is.
Eerlijk gezegd weet ik het ook niet precies, maar ik ben hier normaal gesproken zo’n 10-12 uur per dag bezig, 7 dagen in de week. Er valt gewoon heel veel te doen buiten het ontbijt. Schoonmaak, inkoop, de tuin en de incheck van nieuwe gasten. Niet alle mensen komen op dezelfde tijd aan. De één om 13:00 uur, de ander bijvoorbeeld om 22:30 uur.
Het grappige aan programma’s zoals “Ik vertrek” is dat mensen denken dat ze dan meer tijd voor elkaar hebben. Ik denk dan, hoe dan? Hier heb je echt niet meer vrije tijd dan thuis. Je dagindeling is totaal anders en dat moet je leuk vinden.
Een B&B runnen is echt wel een keuze die je allebei moet maken. Het is fantastisch maar ook echt pittig.”
Vakantie
Hebben jullie ook tijd voor vakantie?
“Vrije tijd is er niet veel. Aan het eind van het toeristenseizoen ben ik echt wel moe. Bern heeft ook een drukke baan. Dat gaat in het weekend ook gewoon door. We werken allebei 7 dagen in de week en dan is even op vakantie gaan ook wel heel erg fijn. Als we hier blijven, zien we altijd weer werk. Dus gaan we dicht en trekken we er zelf op uit. Even lekker de accu opladen zodat we er weer vol tegenaan kunnen.”
De boekhouding
Die besteden Nathalie en Bern uit aan de accountant, gestor in het Spaans.
Nathalie:“Dat werkt perfect. Wij leveren alles in en zij verzorgt de rest.”
De toekomst
En hoe ziet jullie toekomst eruit, ligt die hier?
“Wij worden Benidorm Bastards. Wij gaan hier niet weg. Dit is echt onze plek. Kijk, ik zeg niet dat we dit eeuwig blijven doen. Het kan op een gegeven moment gebeuren dat je het fysiek niet meer trekt of dat er wat anders voorvalt.
Het fijne is dat we hier twee huizen hebben en dat we de optie hebben om in het huis beneden te blijven wonen en dan zouden we het bovenhuis in zijn geheel kunnen verhuren. Of we maken er twee of drie appartementen van. Dan hoef je geen ontbijt meer te verzorgen als je dat niet meer zou kunnen.”
De tips van Nathalie en Bern
1. Flexibiliteit
Als je een B&B wilt runnen, dan heb je er wel een bepaald karakter voor nodig. Je moet heel flexibel, sociaal zijn en ad hoc kunnen handelen.
Bern: “Wij hebben allebei een verkoopachtergrond. In 2009 hadden we 22 nationaliteiten en iedereen viert vakantie op zijn eigen manier. Maar ik denk dat we allebei heel snel kunnen schakelen.
Nathalie: “Het is wel grappig om het verschil in eetgewoontes te zien tussen mensen uit verschillende landen. Scandinaviërs eten bijvoorbeeld veel yoghurt en fruit. Zuid-Europeanen zoetigheid, taartjes. Ik hou daar rekening mee. Als ik weet dat ik alleen maar Spanjaarden krijg dan maak ik salsa de tomate, wat ze altijd op een broodje eten. En zorg ik dat ik genoeg cakejes in huis heb, die bak ik zelf. Ik bak dan ook veel minder brood want ik probeer zo min mogelijk derving te hebben.”
2. Romantiseer het niet
Mensen zien ons wel in de middag aan de bar met een wijntje en denken dan, ja leuk dat willen we ook. Maar realiseer je dat je weinig vrije tijd hebt.
3. Kijk bij andere Nederlandse B&B’s
Dat is heel leerzaam. Nathalie: “Ik schreef in een boekje wat ik pluspunt en minpunten vond en wat ik anders zou doen.”
4. Een realistische blik
Men staat er vaak niet bij stil wat voor kosten een B&B met zich meebrengt. Dan denken ze, nou een kamer van € 100,00 dat is mooi zeg, maar ze vergeten dan dat je ook veel kosten hebt en er dus veel minder aan overhoudt.
5. Zorg voor voldoende eigen geld bij de start
Als je een huis wilt kopen moet je voldoende financiële middelen hebben, want je krijgt nooit een volledige financiering van de bank. De bank bepaalt de waarde van het pand Je krijgt maar zo’n 60% van de getaxeerde waarde gefinancierd.
Je hebt dus al eigen geld nodig voor de aanschaf. Als je vervolgens nog wilt verbouwen en een bepaalde periode wilt overbruggen omdat je dan nog geen inkomen hebt, dan loopt het best fors op.
6. Zorg voor reserves
In Spanje werken veel dingen anders en het is belangrijk dat je geld achter de hand hebt voor een kapotte pomp, boiler of kijk naar Corona bijvoorbeeld, er kan van alles gebeuren.
7. Leef je droom
Als allerlaatste tip, leef je droom. Bij ons heeft het uiteindelijk 9 jaar geduurd voordat we een huis hadden gevonden, maar we wisten allebei de aanhouder wint. Wij zijn nog steeds zo blij dat we deze stap hebben genomen en genieten nog iedere dag van onze gasten en onze B&B.
Nathalie & Bern
Casa Baliza
Carretera Villafranco s/n
29120 Alhaurín El Grande
Telefoon: +34 652 74 41 29
Mail: info@casabaliza.com
Website: casabaliza.com