Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
anna-in-haar-massagepraktijk-tendo-fuengirola

AnnA – Massagepraktijk Tendo

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 6 minuten

In gesprek met Anna

We zijn in Fuengirola, in de mooie massagepraktijk Tendo van AnnA. Hier spreken we met AnnA over haar emigratie naar Andalusië. Helaas hebben we beperkt tijd, dus een massage zit er dit keer niet in. Daar komen we graag nog eens voor terug.

Snel naar

Nederland

AnnA, wat deed je in Nederland?

“Ik ben in 2005 begonnen met mijn huidige beroep, massagetherapeut. Hiervoor heb ik een 5 jarige HBO-opleiding gevolgd volgens de PLATO eindtermen waardoor ik ook geaccrediteerd werd door de Zorgverzekeraars. Ik startte mijn praktijk vanuit huis.”

Hoe beviel het werken vanuit huis?

“Ik kreeg het snel zo druk, dat het een inbreuk begon te maken op ons gezinsleven. Dus besloot ik een bedrijfspand te zoeken en ben vervolgens het Gezondheidscentrum Coevorden begonnen. Hierin exploiteerde ik ook mijn eigen massagepraktijk.”   

ganesh-massagepraktijk-tendo-fuengirola

Andalusië

Wanneer ben je naar Andalusië verhuisd?

“Mijn levenspartner kwam rond september 2021 met het voorstel om naar Spanje te verhuizen en dit hebben we in december gerealiseerd. We hadden altijd al de wens om deze kant op te gaan, vanwege het klimaat en de levensstijl.”

Waarom Andalusië?

“Hans had vooronderzoek gedaan naar wat de gezondste regio was om te leven. Toen kwam deze regio naar voren. 

We zijn vervolgens op YouTube de plaatsen gaan bekijken. Willen we naar Málaga, de grote stad of willen we liever wat kleiner, zoals Fuengirola, of la Cala de Mijas. La Cala vond ik heel pittoresk, allemaal laagbouw. Je loopt zo vanaf de boulevard het strand op en er zitten veel leuke restaurantjes.

We kwamen hier en huurden een auto, met het plan twee weken rond te gaan rijden, van Marbella tot en met Nerja om de plaatsen te verkennen. Op dag 2 belandden we in La Cala de Mijas en we zeiden tegen elkaar, dit voelt wel heel erg goed. Maar ook nog even in Fuengirola en verder gekeken, om uiteindelijk toch weer terug bij La Cala te komen.”

anna-in-andalusie
Hoe kwamen jullie aan jullie nieuwe stek?

We raakten in gesprek met Vida, de eigenaar van een Nederlands restaurantje in La Cala de Mijas. Hij verwees ons naar makelaarskantoor STAR CALA. Hier hadden ze geen woning beschikbaar, maar wel een penthouse in Chaparral.  

Een penthouse, dat was iets heel anders als we in gedachten hadden. Toch planden we een bezichtiging. We kwamen er en waren direct verkocht. Aan de voorkant kijken we uit op de zee, aan de achterkant kijken we uit over de bergen. Wat een fantastische plek. Binnen een paar dagen hadden we de papieren rond en op 1 december konden we er in.”

anna-op-balkon

Kon je zo snel weg uit Nederland?

“Het praktijkpand had ik gehuurd. Daar kon ik snel vanaf. Ik heb mijn woning te koop gezet en die was binnen 1 week verkocht, fantastisch. Net of het allemaal zo moest zijn.”

De nieuwe praktijk

Hoe vond je de praktijkruimte waar je nu zit?

“Hans zat op Facebook en kwam deze ruimte tegen. We waren op dat moment in Nederland. Een goede Spaanse vriendin is toen naar deze praktijkruimte gegaan en heeft met haar mobieltje een video opname gemaakt. Op basis daarvan heb ik de praktijkruimte gehuurd. De behandelruimte is wel een stuk kleiner dan wat ik in Nederland had, maar daar was ik snel aan gewend. Mijn eigen spullen zetten toch een stempel op de praktijk.”

Wanneer ben je hier in Fuengirola precies begonnen?

“Ik ben begonnen op 1 april 2022. Dat had nog wel wat voeten in de aarde. We hadden een verhuizer geregeld. Wij zouden vliegen en de verhuizer zou vlak daarvoor onze spullen ophalen. De verhuizer liet het echter afweten. Vanuit Chaparral hebben we toen een andere verhuizer in de arm genomen. Alles stond al ingepakt klaar en met de goede hulp van een vriend des huizes was alles snel ingeladen en werd onze inventaris, samen met mijn praktijkinrichting keurig afgeleverd. Hierdoor vertraagde alles natuurlijk wel.”

praktijk-tendo-fuengirola
massagepraktijk-tendo-fuengirola

Wat deed je partner?

“Hans was ondernemer, zeezeiler en had in Nederland Friese paarden. Ons idee was om hier iets te gaan doen met zeilen of paarden. Het klimaat leent zich echter niet voor zeilen, er is te weinig wind. Dus hebben we een paard, een Cartujana gekocht. Dit geeft een mooie dagvulling.”

anna-met-paard
anna-met-bruin-paard

Officieel in Spanje

Wat moest je allemaal regelen hier?

“Heel veel. We moesten ons als resident aanmelden, de auto op Spaans kenteken zetten en als bedrijf moest ik als autonomo aangemeld worden.

Wij hebben hiervoor een Gestor (een accountant) in de arm genomen. Dat is erg fijn. Die spreekt vloeiend Spaans, maakt alle afspraken en zorgt dat alle papieren goed voor elkaar zijn. Dat brengt wel wat kosten met zich mee, maar dat geeft heel veel rust. Wij kunnen dit iedereen aanraden.”

Je kunt het niet zelf regelen?

Er zijn mensen die dat doen, maar als ik zie wat je allemaal nodig hebt. Het is best lastig allemaal. Ik ben blij dat we onze gestor gevonden hebben. Wij hebben hem ingehuurd voor het werk dat ik al noemde. Als je dan nog vragen hebt kun je bij hem terecht.”

anna-met-kat-en-uitzicht-op-zee

Contacten

Je bouwt hier snel contacten op en via die contacten krijg je ook weer tips. Waar je bijvoorbeeld een goede tandartsverzekering kunt krijgen bijvoorbeeld. Want dat soort zaken moet je natuurlijk ook nog regelen.”

De praktijk

Je bent 1 april 2022 gestart, hoe loopt het nu?

“Ik ben niet ontevreden. We hebben gezegd, een jaar en dan moet je wel een bepaalde continuïteit hebben en die is er nu. Ik merk wel dat het in Spanje lastiger is, ik moet actiever op de markt aanwezig zijn.”

Heb je vaste cliënten?

“In de loop van het afgelopen jaar heb ik een vaste cliëntengroep opgebouwd. Ik heb een strippenkaart waardoor ze cliëntenkorting krijgen.”

Hoe vind jij je cliënten?

“Ik ben op Facebook lid van diverse groepen. Daar post ik regelmatig iets. Ik heb een website en via mond-tot-mond reclame krijg ik ook cliënten.”

yogabeeld-massagepraktijk-tendo
anna-in-massagepraktijk-tendo-fuengirola
Krijg je veel cliënten via mond-tot-mond reclame?

“Mond-tot-mond reclame is de belangrijkste reclame voor een onderneming. Als cliënten tevreden zijn vertellen ze dat door. Zo werkte het in Nederland en zo werkt het hier ook.”

Heb je ook Spaanse klanten?

Nee, dat gaat nog niet omdat mijn Spaans nog niet optimaal is. Dat wil ik ook nog niet, want ik moet goed kunnen vragen en begrijpen wat er aan de hand is.“ 

Dan zijn de buitenlanders interessanter? 

Ik krijg veel Engelsen, Finnen en Denen. De cliënten komen uit alle windrichtingen. Dat gaat allemaal in het Engels en dat is geen probleem. Samen met de Nederlandstaligen zijn ze mijn doelgroep.

Netwerken

Is het hebben van een netwerk hier handig?

“Zeker. Ik ben lid van tal van facebookgroepen en ik heb me aangesloten bij de Dutch Diva’s. De eerste woensdag van de maand hebben we aan het einde van de dag een bijeenkomst bij een restaurant. We drinken en eten wat en dan spreek je allemaal Nederlandse vrouwen. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven.

We bezoeken ook één keer per maand de Nederlandse businessclub bij Restaurante Vino Mio in Málaga. Daar komt een breed scala van ondernemers bij elkaar en hebben wij ook veel contacten opgedaan.“ 

anna-met-cartugana

Integratie

Hoe verloopt de interactie met de Spanjaarden?

“Wij zoeken de Spanjaarden bewust op. Je hebt hier hele leuke Spaanse restaurants en barretjes. Daar vind je ons om lekkere tapas te eten bijvoorbeeld. Zo integreren wij langzaam in de gemeenschap en dat is wat wij graag willen. Daarnaast is het ook leuk om het contact met Nederlanders en andere nationaliteiten te hebben.”

Spaans

Volg je Spaanse les?

”Ja, ik volg wekelijks Spaanse les en zit ook op Duolingo, dus dat Spaans komt wel.”

Levenswijze

Hoe leven jullie hier? Is dat anders dan in Nederland?

“Ik ben nu 63 en werk al vanaf mijn vijftiende. Nu kies ik ervoor om het rustiger aan te doen. Ik werk halve dagen en kan daarnaast van het leven hier genieten.

Je leven krijgt hier een heel ander ritme. We leven veel buiten en gaan nog bewuster om met het milieu en de natuur dan we al deden in Nederland.

 Ik merk ook dat alles hier veel relaxter is, het kan morgen ook nog wel. Best een fijne levensinstelling zeker als je weet dat stress in 90% van alle aandoeningen de onderliggende oorzaak is.”

De toekomst

Hoe zie jij de toekomst?

“Wat wij nu eigenlijk al doen, een leven leiden waar je gelukkig van wordt.”

anna-in-flamenco-jurk

De tips van AnnA 

  1. Zoek hulp, zoals een gestor, dat scheelt je een hoop tijd, ergernis en stress. Je hebt al zoveel aan je hoofd als je gaat emigreren.
  2. Zorg voor een goede verhuizer.
  3. Ga socialiseren en zoek interactie. Informeer bij mensen die al ervaring hebben.
  4. Sluit je aan bij Facebook groepen waar je lotgenoten/gelijkgestemden vindt.
  5. Als je een Nederlandse vrouw bent, bezoek de site van de Dutch Diva’s, dat heb ik ook gedaan. Dat zijn allemaal dames die hier wonen of regelmatig verblijven.
  6. Zoek Nederlandse verenigingen op, of als je bijvoorbeeld van golf houdt, ga dan naar een golfclub waar veel Nederlandse leden zijn.
  7. Wil je landgenoten ontmoeten bezoek dan Café de Buurman en Bar Aperitivos in Fuengirola. Daar zitten veel Nederlanders en worden veel leuke dingen georganiseerd. 

Anna Dorenbos

Massagepraktijk Tendo

Av. Juan Gomez Juanito 14-1C
29640 Fuengirola

Mobiel: + 34 632 972 680
Mail: info@tendo.nu
Website: tendo.nu