Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
jezus-beeld-van-dichtbij

#32 De Madrugada

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

De nacht van donderdag op vrijdag (de Madrugada)

Inmiddels zijn we er wel achter hoe belangrijk de Semana Santa is voor de mensen in Sevilla. De afgelopen dagen hebben we al vele processies meegemaakt. Het is indrukwekkend om te zien wat deze week met de mensen doet en de emoties die loskomen op het moment als de heilige beelden van Christus en Maria door de straten komen. De afgelopen dagen hebben we al veel voorbij zien komen. We hebben veel verhalen gehoord over de nacht van donderdag op vrijdag (Madrugada) dat schijnt de allerbelangrijkste te zijn tijdens de Semana Santa. 

We zijn heel benieuwd wat deze nacht ons zal brengen, het belooft een latertje te worden. Of een vroegertje het is maar net hoe je het bekijkt.

processie-madrugada
bomvolle-straten-tijdens-processie-madrugada

La Macarena

We stippelen een route voor onszelf uit waarbij we een aantal processies uitkiezen. La Macarena is de processie waar we als eerste naartoe gaan. Deze schijnt de grootste te zijn die je tijdens de Semana Santa in Sevilla zult tegenkomen met een broederschap die uit maar liefst 3000 boetedoeners (Nazarenos) bestaat.

boetedoeners-processie-madrugada
jezus-beeld-magrugada

Minpuntje

We wandelen door het centrum op zoek naar een plekje waar we goed zicht hebben op de processie. De eerste locatie die we in gedachte hebben kunnen we gelijk uit ons hoofd zetten. Op delen van de route staan er rijen stoelen die mensen tegen hoge prijzen kunnen reserveren. Echter zijn die plaatsen volledig afgeschermd vanaf de buitenkant waardoor je als voorbijganger nul zicht meer hebt op wat er op de straten gebeurt. Dit vinden wij toch wel een flink minpunt… 

gebied-met-tribunes-magrugada
jezus-beeld-madrugada

De Processie

Uiteindelijk vinden we verderop een plekje waar we kunnen staan met goed zicht op de straat, wij zijn er klaar voor! Echter is de processie nog niet helemaal klaar voor ons zo blijkt hahaha. De planning was dat de processie om 02:00 zou beginnen maar echter beginnen we pas een uurtje later het loopt allemaal behoorlijk uit. Vlak voor 03:00 begint de processie en de straten zijn afgeladen vol met mensen er kan geen muisje meer bij. Ons geduld wordt aardig op de proef gesteld want het duurt ongeveer zo’n 2uur voordat de Christus en Maria beelden door de straat komen. Maar gaaf is het zeker! Ondersteund door het muziekkorps in Romeinse kleding maakt het een bijzondere ervaring!

de-romeinen-madrugada
muziek-korps-romeinen-madrugada

Tijd om naar het appartement te gaan! ehhh…

Het is inmiddels een uur of 05:00 en we vinden het eigenlijk wel mooi om terug te keren naar ons appartement. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig…. In elke straat die we inlopen stuiten we op een mensenmassa waar geen doorkomen aan is. Vele processies vinden tegelijk plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Zo krijgen we nog wel meerdere processies te zien en komen we erachter dat je beter in beweging kan blijven want zo krijg je uiteindelijk wel de meeste processies mee hahaha.

Na een uur zigzaggen door de straten van Sevilla vinden we uiteindelijk de weg naar ons appartement. Het is inmiddels 06:00 uur en we zijn aardig gesloopt maar het was zeker de moeite waard om de Madrugada mee te maken. Wat een bijzondere nacht!

maria-beeld-madrugada
jezus-beeld-tijdens-processie-madrugada