We zitten in een leuke strandtent aan de Costa de la Luz en genieten van een heerlijke lunch. We spreken met Anne die, samen met haar man Arco, al 25 jaar rondreizen organiseert door Spanje & Portugal via hun bedrijf Ardanza Reizen. Anne vertelt enthousiast en vol passie over haar emigratie naar Spanje én wat ze hier allemaal doet.
In gesprek met
Snel naar…
Het leven in Nederland
In 1988 studeert Anne af aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden als lerares aardrijkskunde en Engels. Toch gaat ze niet aan de slag als lerares.
Anne: “Tijdens mijn stage moest ik natuurlijk voor de klas staan. Dat vond ik een drama. Dan sta je daar, voor een klas met opgeschoten pubers, mooie dingen uit te leggen over aardrijkskunde. Dat is een vakgebied waar ik echt passie voor heb. Het interesseerde die pubers totaal niet en daar kon ik gewoon niet mee omgaan. Ik was destijds wel erg jong om voor de klas te staan. Nu zou het me aanmerkelijk beter afgaan.”
Wat ben je gaan doen na je opleiding?
Anne: “Ik heb allerlei baantjes gehad als officemanager en projectmanager, vooral bij design- en ontwerpbureaus. In Baarn, Utrecht en Hilversum. In Baarn bij Beeldwerk, die de graphics voor TV maakten, voor Nieuwsuur en Per Secondewijzer. Daar was ik officemanager. Ik regelde van alles omtrent het productiewerk.”
De reiswereld
Hoewel Anne een grote passie voor reizen heeft, heeft ze geen ambitie om in de reiswereld te gaan werken.
Anne: “Nee hoor, voor mij hoefde dat niet. Ik had zoiets van: in het toerisme is geen droog brood te verdienen. Ik had een fijne baan, ik was freelancer en ik verdiende goed. Arco, mijn partner, en ik hadden nog geen kinderen en reisden veel. Dus ik vond het allemaal prima zo.”
Hoe ben je dan toch in de reiswereld terecht gekomen?
Anne: “Dat kwam door Arco. Hij was reisbegeleider en heeft voor een grote reisorganisatie in Nederland groepen begeleid in Latijns-Amerika, Mexico en Spanje. Andalusië en Catalonië. Hij dacht tijdens zo’n reis vaak dat het hotelletje beter kon, dat er leukere plekken waren of wat dan ook.
‘Ik kan dat beter, ik ga een reisorganisatie beginnen’, zei hij. Ik zei: ‘Nou veel succes’.
Hij is vervolgens begonnen met zijn ideeën vorm te geven, kleinschalige groepsreizen in Andalusië en Catalonië. Dat was zijn doel. Vervolgens hebben we samen een ondernemersplan geschreven.”
Waarom in Spanje?
Anne: “25 jaar geleden waren er hier nog bijna geen aanbieders van kleinschalige groepsreizen. Er waren wel aanbieders van rondreizen, maar dat was allemaal op grotere schaal. Arco zag een gat in de markt en het leek hem gewoon heel leuk om de rondreis zelf te begeleiden.”
Ardanza Reizen
In 2000 richten Arco en Anne samen ‘Ardanza Reizen’ op en gaan van start. Op basis van het ondernemersplan wordt er bij de bank een lening verkregen en de website van Ardanza Reizen wordt gebouwd.
Zijn jullie meteen fulltime met Ardanza Reizen aan de slag gegaan?
Anne: “Nee. Vlak na 9/11 in 2001, Nikki was al geboren, is Arco definitief als reisleider bij die grote organisatie gestopt. Hij heeft vervolgens nog een tijdje bij een ontwerpbureau websites gebouwd. Toen hij er vervolgens met een reorganisatie uit kon, is hij zich fulltime gaan richten op Ardanza Reizen.
Ik had mijn baan er nog naast, maar toen het begon te lopen zag ik wel dat het teveel werk werd. Ik deed in de avonduren al wel het een en ander, maar ik dacht al vrij snel: of je doet het voor de 100% of je doet het niet. Dat geldt eigenlijk voor alles in je leven is mijn ervaring. Dus stopte ik met mijn baan.”
Emigratie
Was de wens er al langer om naar Spanje te emigreren?
Anne: “Voor mij niet zo, ik had niet zoveel met Spanje. Zelf was ik er ook nog nooit geweest. Ik studeerde Engels, dus ik ging naar Engeland en Schotland. Ik heb een jaar in Edinburgh gewoond en gewerkt. Mijn idee van Spanje was een droog binnenland achter een drukke kust, maar toen nam Arco mij 6 weken lang mee op ontdekkingstocht. Van het oosten in Catalonië naar San Sebastían in Baskenland. Toen ben ik helemaal verliefd op Spanje geworden.”
Toch duurt het nog 7 jaar voordat Anne en Arco met de kinderen emigreren naar Spanje.
Anne: “We hadden bij de start van Ardanza Reizen gezegd: ‘Pas als er genoeg basis is om van te leven, dan gaan we emigreren.’ Niet zoals bij ‘Ik vertrek’ op de bonnefooi en we zien wel. Wij wilden, vooral ik, de zekerheid dat we in ons eigen onderhoud konden voorzien. Dat was na 7 jaar het geval en toen zijn we geëmigreerd.”
Catalonië
Omdat Anne een enorme vliegangst heeft, wil ze op een plek in Spanje wonen, vanwaar ze nog makkelijk met de auto naar Nederland kan. Dus kiezen ze voor Catalonië, dat in het noordoosten van Spanje ligt. Bijkomend voordeel is dat de zus van Anne in Zuid-Frankrijk woont, relatief dichtbij. Ook de zus van Arco, wonend aan de Spaanse kust, is in de buurt.
Anne: “Ik wilde ergens gaan wonen, waar ik familie in de buurt had. Dat vond ik met onze twee kleine kinderen toch wel fijn. In de regio Tarragona, in het wijngebied de Priorat vonden we ons huis. We reden er rond om het gebied te verkennen, toen ik op een gegeven moment het landschap herkende. Dat kwam door de televisieserie ‘No going back’ van de BBC. Een Brits stel kocht daar een grote boerderij en is olijfolie gaan produceren. Dat had ik op TV gezien. Het is daar echt prachtig, een heel glooiend en vriendelijk landschap. Ze noemen het ook wel het Toscane van Spanje. Ik werd spontaan verliefd op dat gebied. Met de hulp van dat Britse stel vonden we ons huis in Falset, in de campo, een uurtje achter Salou en op 1,5 uur rijden van Barcelona. We konden dat huis, groot en met een zwembad, voor een jaar huren. Dus pakten we de boel in en zijn we geëmigreerd. No going back.”
Hoelang hebben jullie daar gewoond?
Anne: “5 jaar”
De kinderen
Jullie kinderen zijn in Spanje opgegroeid?
Anne: “Ja, Jesse was 4 en Nikki was 5 toen we hier kwamen. Dat was een goede leeftijd. Ze gingen meteen naar de dorpsschool.
In Catalonië is het zo dat kinderen van 9:00 uur tot 17:00 uur op school zijn. Dat vond ik eerst zielig. Waarom zulke lange dagen, waarom niet van 09:00 uur tot 15:00 uur? De juf vroeg aan mij of de kinderen zouden overblijven. Toen zei ik: ‘Niet op dinsdag en donderdag, dan halen we ze op.’ ‘Nee hoor’, zegt de juf. ‘Dat kan niet. Hier is of wel overblijven of niet.’ Dus zaten de kinderen 40 uur per week op school.
Nou de eerste drie dagen vond ik het heel heftig, maar daarna dacht ik: ‘Oh wat een vrijheid, geen kinderopvang nodig. We betaalden € 5,50 voor een maaltijd en ze leerden er alles eten. Bonen, kikkererwten, linzen etc. Van de drie dingen die ze op hun bord kregen, mochten ze er één laten liggen.
Op die school daar, dat is alweer zo’n 18 jaar geleden, was er ook niks qua speeltoestellen. Ze hadden een balletje en wat steentjes. Iedere dag was er een pauze van 2 uur waarin er eerst gegeten werd en er dan gespeeld kon worden.
De eerste 3 maanden was het pittig, beiden zeiden geen woord op school. Vooral Jesse was zeer gefrustreerd omdat hij het Catalaans nog niet sprak. Na die 3 maanden konden ze zich allebei prima redden in het Catalaans en Spaans, dus dat ging razendsnel. Inmiddels spreken ze vloeiend Spaans, Catalaans, Engels en Nederlands.”
Wonen beide kinderen nog in Spanje?
Anne: “Nikki studeert momenteel ‘Licht- en Geluidstechniek’ aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Jesse doet een master Biologie in Sevilla. Die gaat nooit terug naar Nederland. We hebben hem een keer naar Nederland gestuurd in de zomer, want ze hebben hier drie maanden vakantie. Onder het mom van: ‘Ga jij maar even bij de supermarkt in Bussum werken’. Nou, dat vond hij zo stom.”
Naar het zuiden van Andalusië
Na een aantal jaren besluiten Anne en Arco met hun gezin te verhuizen naar het zuiden van Andalusië. De keus valt op de Costa de la Luz.
Waarom hebben jullie de overstap gemaakt naar de Costa de la Luz?
Anne: “Wij woonden in het binnenland van Catalonië. Dat is heel traditioneel en nationalistisch. Daar wordt echt verwacht dat je Catalaans spreekt. Het was er ook stervenskoud in de winter, er lag gewoon een pak sneeuw in de bergen. Al met al was het toch een beetje te geïsoleerd voor ons.
Door onze reizen kenden we Cádiz, de Costa de la Luz en Vejer de la Frontera al. We hadden het al in ons reisaanbod opgenomen en we waren hier al een paar keer geweest. We hakten de knoop door en zeiden: ‘We gaan gewoon’. Dat hebben we ook op het juiste moment gedaan want onze oudste zat in de 5de van de lagere school, die moest nog een jaar. En als ze dan toch naar het voortgezet onderwijs moest kon ze dat mooi hier doen, zo dachten we. Nikki was 11 en Jesse was 10 toen we hier zijn gekomen en dat is 13 jaar geleden.
Het was een goede beslissing, hier is onze plek. Dit is mijn thuis.”
Spaans
Spraken jullie al Spaans toen jullie emigreerden?
Anne: “Arco sprak een beetje Spaans. Dat had hij door z’n reizen in Latijns-Amerika al geleerd.”
Hoe is jouw Spaans?
Anne: “Goed. Arco is een perfectionist en wil geen fouten maken. Ik ben gewoon een kletskont, mij maakt het niet uit als ik een fout maak. Je moet het gewoon doen, gaan praten. Als je overal eerst over na gaat denken schiet het niet op. De Spanjaarden vinden het al fijn als je het probeert. Als je een mondje Spaans spreekt wordt dat echt gewaardeerd.”
Rondreizen Ardanza
Wat is jullie doel met Ardanza Reizen?
Anne: “Wij willen mensen onvergetelijke ervaringen bieden door middel van individuele reizen op maat of kleinschalige reizen. We bieden het hele pakket, vlucht, accommodatie(s) en autohuur. We doen geen korte citytrips, maar minimaal twee weken, omdat dan de impact van de vlucht minder groot is. De reiziger komt op kleinschalige locaties terecht, bij mensen die daar wonen en die hun geld weer daar ter plekke uitgeven. Wij vinden het belangrijk dat het geld wat onze klanten uitgeven, lokaal besteed wordt.”
Waar richten jullie je op?
Anne: “Aanvankelijk boden we twee groepsreizen aan, één in Andalusië en één in Catalonië. Deze kwamen echter niet goed van de grond, omdat we net iets te duur bleken te zijn. Vervolgens hebben we de keuze gemaakt om individuele rondreizen op maat te gaan aanbieden. Dat was een goede zet. De aanvragen kwamen toen vrij snel binnen.”
Hoeveel reizen hebben jullie?
Anne: “In totaal hebben we zo’n 40 à 50 rondreizen door Spanje en Portugal uitgestippeld, maar die staan niet allemaal op de website. Dan krijgen mensen keuzestress. We bieden daarnaast reizen op maat. Als mensen bijvoorbeeld zeggen: ‘We willen de natuurreis maar ook een vakantiewoning erbij en wat langer aan de Costa de la Luz, dan kunnen we dat bieden.”
Wat regelen jullie allemaal?
Anne: “Wij regelen de vluchten, de huurauto en de accommodaties. We stippelen de route helemaal uit en geven veel informatie over wat je allemaal kunt doen en zien.”
Portugal
Het blijft niet bij Spanje. Het reisaanbod wordt uitgebreid met Portugal.
Anne: “Omdat mensen bij ons terugkwamen voor een volgende reis, hadden we op een bepaald moment zoiets van we moeten er een land bij doen. Dat werd Portugal.
Later hebben we nog nagedacht over Frankrijk en Italië, maar dat hebben we niet gedaan. Portugal en Spanje zijn groot genoeg. We hebben nog steeds genoeg inspiratie om hier nog 20/30 reizen uit te stippelen.”
Heb je nog een plek waarvan je zegt, daar wil ik graag een rondreis aanbieden?
Anne: “Jazeker, vooral de wat onbekendere plekjes, het binnenland, het achterland van Andalusië.”
Communicatie
Hoe brengen jullie Ardanza Reizen onder de aandacht?
Anne: “Onder andere via de website. We hebben vanaf het begin al een goede website en die hebben we sindsdien 1 keer vernieuwd. We bestaan al lang en hebben veel goede en gedegen content, alles zelfgeschreven. Dat vindt Google fijn. We komen heel hoog met bepaalde zoekopdrachten.”
Doen jullie ook veel per telefoon?
Anne: “Jazeker, persoonlijk contact vinden wij echt belangrijk. Iedereen die belt krijgt mij aan de telefoon. Ik vind het klantencontact ook het leukste wat er is. Voor mij is het puur plezier om mensen informatie te geven over onze reisbestemmingen.
De interactie met de klant en deze inspireren om zo’n mooie reis te maken, dat is echt wel mijn passie.
Verder gebruiken we sociale media en nieuwsbrieven. Die gaan naar zo’n 3.000 mensen en meer dan 50% opent de nieuwsbrief, dat is een heel hoog percentage. We krijgen elke week wel nieuwe aanmeldingen.”
De klanten
Hebben jullie vooral Nederlandse klanten?
Anne: “Ja en Belgen. De Nederlandstalige markt weet ons goed te vinden. We hebben nog overwogen om uit te bereiden naar Duitsland, maar nee, het communiceert gewoon het lekkerst in je eigen taal.
Onze doelgroep is groot genoeg. Er zijn al meer dan 18 miljoen Nederlanders. Als er daarvan 500 een reis bij ons boeken, dan zitten we helemaal goed.”
Wie zijn jullie klanten?
Anne: “Ons publiek is vaak wat ouder. Wij organiseren ook regelmatig familiereizen. Dan willen onze klanten met hun kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld een jubileum vieren. Die willen dan in een rondreis de mooiste steden bezoeken en op één of twee plekken verblijven. We regelen dan alles, zoals bijvoorbeeld het Alhambra, de Mezquita, een fietstour, een dolfijnenexcursie, el Caminito del Rey, wat ze maar willen. De lijst is eindeloos.
Dat we hier wonen vinden mensen prettig. Ze weten dan dat ze een aanspreekpunt hebben en als er iets is dat je dan vlakbij bent. Dat werkt heel goed.”
Terugkerende klanten
Hebben jullie veel terugkerende klanten?
Anne: “Ja, zeker 50% komt terug, dus dat is echt fantastisch.”
Is er een reis die het meeste geboekt wordt?
Anne: De klassieker is de cultuur/natuurreis Andalusië. Een 15-daagse reis met 3 dagen Sevilla, 2 dagen Córdoba, 3 dagen Granada, 3 dagen Ronda en 3 dagen Costa de la Luz met Cádiz. De reis kun je eventueel verlengen. Het is een topper die het hele jaar goed loopt”.
De accommodaties
Werken jullie met vaste accommodaties?
Anne: “Ja, omdat we daar geweest zijn en weten dat het goed is. De ligging, de faciliteiten etc. Soms zijn er mensen die een hotel willen dat wij niet aanbieden. Als we het betreffende hotel kennen en leuk en goed vinden dan boeken we dat voor ze. Als we het niet kennen dan vragen we de klant om dat hotel zelf te boeken. Wij boeken uitsluitend hotels waar we volledig achter staan en willen een goede kwaliteit garanderen.”
Neem je weleens afscheid van een accommodatie?
Anne: “Dat komt soms voor. In Extremadura is een 5-sterren hotel dat wij in ons aanbod opgenomen hadden. Het is een prachtig klooster buiten een stad. In het weekend zit het er vol, maar doordeweeks is er niemand. Onze klanten reizen ook doordeweeks en die willen dan een fijne plek. Als dan de receptioniste eveneens de kok is, het kamermeisje uitsluitend Spaans spreekt en er verder nauwelijks mensen zijn, dan voelen die zich daar toch niet helemaal op hun gemak.
Het is wel echt een makke van dat soort locaties op landelijke plekjes. Heel mooi, maar toch te ongezellig als je er nagenoeg alleen bent.
In Andalusië promoot men steeds meer de staycations en workations om mensen het hele jaar hierheen te krijgen, maar dat is een uitdaging. Veel accommodaties gaan dicht in de wintermaanden en dat is jammer, want het is hier in de winter ook heerlijk vertoeven en je kunt hier fantastisch wandelen.”
Kantoor in Nederland
Vanuit Nederland worden Anne en Arco ondersteund door Ellen, die vanuit haar huis in Bussum werkt.
Anne: “Ellen is onze collega die vanuit Bussum veel correspondentie doet. Wij zijn heel old school, wij versturen kaarten en reisbescheiden met de post. Onze klanten krijgen een landkaart, waarop Ellen stickertjes plakt met alle stops waar de mensen heen gaan. Dat doen we al 25 jaar en daar krijgen we leuke reacties op.
Laatst kregen we nog een reactie van iemand die na 10 jaar opnieuw met ons op reis gaat. Die zei: ‘Ik ben zo blij dat ik dit pakket krijg van Ellen met weer die stickertjes op de kaart net zoals 10 jaar geleden.’
Dat idee komt uit mijn geografie achtergrond. Een kaart is zo belangrijk en geeft je zoveel meer informatie dan wat je met Google Maps kunt zien. Daar is de zee, hier zijn de bergen en daar is een mooie route. Een kaart is essentieel om te weten waar je bent. Met alleen Google Maps hebben mensen soms geen idee waar ze zijn op de wereld.”
Werken jullie vanuit huis?
Anne: “Ja, nu wel. In Catalonië hadden we een apart kantoor, maar dat hoeft niet meer. Dat wil ik ook niet, ik wil met de honden thuis zijn. Als ik me echt moet concentreren of er even uit wil, dan huur ik een plek waar ook anderen werken. Of ik ga een paar dagen in een hotel zitten. We zijn maar met z’n tweeën, de kinderen zijn het huis uit. Zowel Arco als ik hebben een kantoor hier in huis,. Vaak zien we elkaar overdag niet eens.”
Concurrentie
Hebben jullie veel concurrenten?
Anne: “Natuurlijk zijn er organisaties die min of meer hetzelfde doen. Voorheen werd ik daar heel zenuwachtig van, maar dat heb ik allang niet meer. We doen het al 25 jaar en mensen komen terug. Er komen wel veel jonge reisorganisaties bij, maar er sneuvelen er ook weer een aantal.
Ik hou me nu niet zo bezig met concurrenten. Vroeger keek ik wel van wat doen die allemaal, maar dat heb ik helemaal niet meer. We hebben veel mond-tot-mond reclame en dat werkt goed.”
Prijsstelling en garantie
Hoe zitten jullie qua prijsstelling?
Anne: “Qua prijs-kwaliteit zitten we heel goed in de markt. Onze overheadkosten zijn laag. We hebben geen hoge lasten. Geen bedrijfswagens, een 25 jaar oude Volvo en een klein peugeotje. We hoeven niet veel geld te besteden aan marketing. Ons product verkoopt zichzelf omdat we goed gevonden worden. Zo kunnen we veel kwaliteit bieden voor een goede prijs.”
SGR-garantie
De reizen van Ardanza vallen onder de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Dat fonds garandeert mensen dat als een reisorganisatie in financiële problemen komt, de reis toch uitgevoerd of terugbetaald wordt.
Anne: “Je kunt je niet zomaar aansluiten bij het garantiefonds, daar hebben we echt ons best voor moeten doen. Het was wel een dingetje vroeger, toen we begonnen. Mensen vroegen dan of wij SGR hadden, want ze waren bang, dat als we failliet zouden gaan zij hun geld kwijt waren.”
Duurzaamheid
Houden jullie je met duurzaamheid bezig?
Anne: “Dat vinden we heel belangrijk. Ardanza staat voor kleinschalig en lokaal. Dat doen we al 25 jaar. Lokale accommodatie, lokale mensen, lokale restaurants, lokale ervaringen. Ik verwijs mensen altijd door naar lokale toerbedrijven, zoals Francisco (Ontdek Córdoba) in Córdoba en Angela (Piatours) in Sevilla.
Wij willen heel graag onvergetelijke ervaringen bieden met Ardanza. Zo hebben we contacten in Noord-Andalusië, in de Sierra Moreno, waar de herintroductie van de lynx plaatsvindt. De lynx werd met uitsterven bedreigd. Zo’n 20 à 25 jaar geleden waren er nog maar een stuk of 8, nu zijn het er al weer meer dan 2.000. Daar gaan we dan met mensen op stap.
Het is wel een spanningsveld. Wij willen kleinschalig en duurzaam, maar dat kan alleen maar als er niet te veel mensen naar een plek komen. Tegenwoordig zijn er overal toeristen.
Zo vind ik bijvoorbeeld de opkomst van het cruise toerisme echt een drama. Die schepen zijn super vervuilend. Dat soort toerisme brengt, wat mij betreft, eigenlijk niks. De reizigers komen aan in Cádiz, rennen door elk dorp en hebben vaak niet eens tijd om een kopje koffie te drinken. Ze kopen niks, laten eigenlijk geen geld achter voor de lokale ondernemer. Alleen de rederijen worden er beter van. De haven krijgt nog wat liggeld, maar niet de lokale restaurantjes, niet de tapasbarretjes en niet de winkeltjes. Die hebben er echt niks aan.
Het worden er helaas steeds meer, je kunt ook steeds goedkoper op cruise. Nee, dat vind ik geen positieve ontwikkeling.”
Toekomst
Hoe zie je de toekomst?
We zijn nu 61, willen nog 5 jaar door en dan een beetje gas terugnemen. Niet stoppen hoor, we vinden het nog veel te leuk. Wel iets minder werken, maar dan hebben we nog wel een paar mensen extra nodig op de werkvloer.”
De Tips van Anne!
Heb je nog tips voor Nederlanders die zouden willen emigreren naar Andalusië?
- Bereid je goed voor. Het is heel belangrijk om je te verdiepen in welk gebied je wilt wonen en welke voorzieningen je nodig hebt. Er zijn mensen die vallen dan op een mooi plekje in de natuur. Die komen er vervolgens achter dat het een uur rijden is naar het dichtstbijzijnde winkeltje en dat er geen dokter in de buurt is, terwijl ze medische voorzieningen nodig hebben. Oriënteer je dus goed, neem de tijd.
- Zorg ervoor dat je in ieder geval in je eigen onderhoud kunt voorzien. Verwacht niet dat je aan de bak komt. Zorg er dus voor dat je je eigen werk meeneemt, of dat je hier gaat ondernemen, of dat je genoeg geld hebt om niet meer te hoeven werken.
- Hou er rekening mee dat er hier gewoon seizoenen zijn. Mensen denken dat het hier altijd mooi weer is, maar dat is het absoluut niet. Je hebt hier gewoon winter.
- Verwacht niet dat emigratie de oplossing is voor je problemen. Je neemt jezelf en dus ook je problemen mee. Emigratie lost dat niet op.
- Hou er rekening mee dat alles langer duurt. Als je denkt: ik wil in een half jaar mijn huis verbouwen, dan denk ik: neem 1,5 jaar. Of je moet het allemaal zelf kunnen.
Een echte Aanrader
Regelmatig krijgt Anne de vraag van ‘dames van haar leeftijd’ die, net als zijzelf, het heerlijk vinden om af en toe alleen op reis te gaan, of ze tips heeft voor een verblijf aan de Costa de la Luz of in de stad Cádiz.
Anne: “Eigenlijk net zoals Loes Luca in de film “Mi Vida’ , die heb je een paar jaar geleden vast gezien in de bioscoop! Zo niet, dan kun je de film online zien bij Netflix, Pathé Thuis of andere streaming diensten.
In deze sympathieke ‘feel good movie’ speelt Loes Luca kapster Lou, die, na haar zestigste en een leven vol zorgen voor anderen, haar dromen in Spanje wil waarmaken. Een heerlijke film over een herkenbaar thema.
Ardanza mocht voor de film ‘Mi Vida’ een stadswandeling uitstippelen langs de filmlocaties in de stad Cádiz.
Daar hebben we een leuk e-book van gemaakt en dat kreeg de bioscoopbezoeker van de film gratis.
Cadeautje voor Genieters in Andalusië
Als volger van ‘Genieten in Andalusië’ krijg je dit leuke E-book met een stadswandeling in Cádiz en vier wandelingen in het achterland, veel foto’s en tips cadeau!
Klik op de onderstaande foto om het e-Book te downloaden!
Anne Middelkamp
Ardanza Reizen
Correspondentieadres:
Apartador de Correos 20
11150 Vejer de la Frontera
Cádiz, España
Telefoon: +31 627 863 776
Telefoon: +31 35 91 22 75
Mail: info@ardanza.nl
Website: ardanza.nl
Leuk of interessant artikel?
Deel het via jouw platform door op één van de onderstaande buttons te klikken!