Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
overzicht-guadix-grotwoningen-granada

#90 Grotwoningen in Guadix, een leuke tussenstop

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Vandaag rijden we naar Montoro, een plaats boven Córdoba. Daar brengen we een bezoekje aan Denise en Casper, de eigenaren van ‘Experience Alpacas’. In de authentieke boerderij bevindt zich een mooie casita, met ruimte voor maximaal 6 gasten. Wij verbleven hier zo’n 1,5 jaar geleden en zijn benieuwd wat er allemaal veranderd is. Voordat we daar arriveren hebben we nog wel even te gaan.

grotwoning-in-guadix-granada-andalusie

De tussenstop Guadix

We hebben een rit van zo’n 4 uur voor de boeg. Dat rijden we niet in één keer. We besluiten een tussenstop in te lassen in Guadix, een plaats waar nog vele grotwoningen zijn waarin mensen wonen.

Het weer is een beetje grauw, maar de temperatuur is prima. Natuurlijk hebben we liever een blauwe lucht met een zonnetje, al was het alleen maar voor de foto’s. Dat maakt het allemaal net wat mooier, maar  zit er vandaag even niet in.

We stoppen in Guadix in een wijk waar veel grotten zijn. Als eerste drinken we een lekkere koffie. Dan gaan we de buurt verkennen.

cueva-museo-guadix-granada
cueva-del-jaraiz-guadix-granada

Cueva Museo

In het lokale museum, een ingerichte grot, lopen we als enigen rond. Het meisje uit het café heeft de grot voor ons opengemaakt. Als we klaar zijn, drukken we op de bel en komt zij de grot weer op slot doen. Het bezoek kost € 2,50 per persoon.

De grot is volledig ingericht en er zijn vele attributen uit de oude tijd aan toegevoegd, want 7 strijkijzers heb je natuurlijk niet nodig 😉

cueva-museo-guadix-slaapkamer
cueva-museo-woonkamer-guadix-granada
guadix-grotwoningen-granada-andalusie

Bovenop de grot

Als we uit het museum komen, gebaart een lokale man mij om op een grot te klimmen en zo te genieten van een waanzinnig uitzicht. 

Iets verderop is er een grote trap dat ook naar een uitzichtpunt leidt. Die beklimmen we natuurlijk ook even. Het uitzicht blijft te gek. Als we weer naar beneden lopen trekt een man uit een grot onze aandacht. We mogen wel even binnenkijken bij hem. Het is gratis, maar je mag wel iets doneren. Hier zien we een grot die nog dagelijks gebruikt wordt, wel zo leuk. De man José doet het slim, hij verkoopt ook wat souvenirs. 

keuken-cueva-jose-guadix
jose-voor-zijn-grotwoning-guadix-granada

Op naar Experience Alpacas

Na ons bezoek rijden we door naar Montoro, waar we rond 16:00 uur aankomen bij Experience Alpacas. Er is veel veranderd. De boerderij is flink opgeknapt. Het dak is bijna volledig vernieuwd. Het zwembad is aangepakt en voor de casita is er nu een mooi buitenterras. Ook in de casita zijn er wijzigingen. Die kunnen we niet zien, want er verblijven gasten daar. Wat een werk is er verzet. En ze zijn nog steeds bezig om de boel verder te verfraaien. Petje af hoor.

We kletsen gezellig met Denise en Casper onder het genot van een tapaatje. We kijken even bij de dieren, de alpacas en de ezel. Helaas is de andere ezel net overleden. Binnenkort komt er gelukkig weer een ezel uit de rescue, want ezels zijn geen solistische dieren. In afwachting van de komst van deze nieuwe ezel, brengt de huidige ezel overdag haar tijd bij de alpaca’s door. Daardoor is ze niet zo eenzaam.

ezel-experience-alpacas-montoro-andalusie

Een goed thuis gezocht

Zo’n 7 weken geleden is er een nestje honden geboren. Denise en Casper waren net te laat met het steriliseren van de moederhond. Nu dartelen er dus zo’n 9 hondjes rond. Voor 6 van hen wordt er nog een goed thuis gezocht. 

We plaatsen een oproep op onze socials. Elk hondje verdient immers een liefdevol thuis. 

Molino la Nava

Het is tegen 19:00 uur als we hartelijk afscheid nemen en weggaan. We overnachten in Molino la Nava, aan de andere kant van Montoro.

Het is een oude olijfmolen en in het restaurant zie je de attributen en olijfvaten nog terug. We eten er die avond en morgen wordt hier het ontbijt geserveerd. Het regent, helaas voor ons, maar zeer gewenst voor de natuur hier.

Onze slaapkamer is groot. Het bed is enorm breed, daar kunnen met gemak drie personen ruim in liggen. Het ligt fantastisch, we slapen hier vast goed…

restaurant-molino-la-nava
riant-bed-molino-la-nava-montoro