Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
zicht-op-mijas-pueblo-malaga

Mijas

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 5 minuten

Mijas misschien wel het bekendste witte dorp aan de Costa del Sol. We hebben ons laten vertellen dat Mijas absoluut de moeite waard is om te bezoeken en dat kunnen we natuurlijk niet negeren. Vol interesse en enthousiasme rijden we het dorp binnen. We parkeren de auto en gaan op avontuur.

bloempotten-aan-de-witte-muren-in-mijas

Mijas een fraai wit dorp aan de Costa del Sol

Het dorp is gelegen in de provincie Málaga en vormt samen met Mijas Costa en La Cala de Mijas de gemeente Mijas. Mijas Pueblo is erg geliefd onder toeristen en is na Ronda en Antequerra de populairste plaats in de provincie Málaga. De smalle straatjes, de fantastische ligging tussen de bergen en de fantastische uitzichten over de Middellandse zee maken van Mijas een bijzondere plek.

uitzicht-op-de-bergen-vanuit-mijas
uitzicht-over-mijas-en-de-middelandse-zee

Mijas is een klein plaatsje, maar door de grote populariteit is het belangrijk dat, wanneer je het dorp wilt bezoeken, je wel op tijd in Mijas bent. Er is één grote parkeergarage aanwezig in het dorp, maar deze zit aan het einde van de ochtend meestal ram vol. Zeker op dagen als er een gratis Flamencoshow te zien is in het dorp (woensdag & zaterdag)

De fraaie witte smalle straatjes zijn een lust voor het oog en op verschillende plekken zijn deze versierd met blauwe bloempotten wat voor een stukje extra decoratie zorgt. Het kleurrijke geeft de straatjes nog net eventjes wat extra vrolijkheid.

prachtige-straat-in-mijas
gezellige-straatjes-in-mijas

Mijas staat ook bekend om de vele ezeltjes. Op meerdere plaatsen in het dorp staan de ezeltjes langs de straat en kunnen toeristen een ritje maken door het dorp met de ‘burro-taxi’

burro-taxi-in-mijas

Wij zijn hier zelf geen fan van. Tijdens ons bezoek aan Donkey Dreamland, een opvangcentrum voor ezels hebben wij uitleg gekregen dat er hard gewerkt wordt om het welzijn van de ezels te verbeteren, maar het vervoeren van toeristen blijft erg zwaar voor de ezeltjes. Er zijn wat ons betreft betere manieren om Mijas te ontdekken.

Op pad met de Tuktuk

Sinds een aantal jaar kan je Mijas ook verkennen met de elektrische tuk tuk. Tuk Tuk Spain wordt gerund door een Nederlandse eigenaar en rijdt sinds 2015 toeristen rond in de tuk tuk. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het een hele leuke manier is om veel van Mijas in korte tijd te zien. 

Door de enthousiaste gids kom je van alles te weten over het dorp. Je maakt kennis met het dorp. Je gaat allerlei bezienswaardigheden langs en na een ritje kan je voor jezelf nog eens bepalen wat je nog een keer uitgebreid wilt zien. Naast de toeristische straatjes rijd je ook door de minder bekende, maar niet minder fraaie straten. De rust die daar heerst is bijzonder aangenaam.

tuk-tuk-spain-mijas-natalie-bart
de-tuk-tuk-van-tuk-tuk-spain
Powered by GetYourGuide

Bezienswaardigheden 

Er zijn gezellige pleintjes met vele horecagelegenheden in het dorp, maar er is ook van alles te bezoeken. Je kunt hier rustig je een dag vermaken met van alles en nog wat.

Plaza de toros

In Mijas kom je één van de kleinste stierenvechtarena’s van heel Spanje tegen. Niet alleen de grootte van de arena, maar ook de vorm valt op. Normaal is een stierenvechtarena rond, maar deze stierenvechtarena valt extra op door haar ovale vorm. Tegenwoordig wordt er niet meer gevochten in de arena, maar biedt het plek voor een museum en zijn er af en toe concerten. 

ovale-plaza-de-toros-mijas
het-museum-van-plaza-de-toros

Mirador Juan Antonio Gómez Alarcón

Zoals gezegd is de ligging van het dorp schitterend. De locatie, de verschillende landschappen en de fraaie witte huisjes zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt. Vanaf het uitkijkpunt zie je dit alles in een keer. Het is een fantastisch uitzicht waar je zeker even bij moet stilstaan. Het uitkijkpunt is genoemd naar Juan Antonio Gómez Alarcón, een jonge, enthousiaste avontuurlijke wandelaar en bergbeklimmer die in 2010 vermist is geraakt in de Sierra de Mijas. Nog steeds hoopt men hem te vinden.

mirador-juan-antonio-gomez-alarcón-mijas-pueblo

Iglesia Inmaculada Concepción

Dit is een zeer fraaie kerk afkomstig uit de 16e eeuw. Van oorsprong stond hier eerst een moskee, maar na dat deze tegen de vlakte ging is er op de restanten een kerk gebouwd. De kerk is een van de belangrijkste religieuze monumenten in het dorp. 

iglesia-inmaculada-concepcion-kapel
het-altaar-bij-iglesia-inmaculada-concepcion

Het historisch centrum 

Het is heerlijk om door de smalle straatjes van Mijas te lopen. Je vindt er vele leuke en kleurrijke winkeltjes, gezellige horecagelegenheden en je kunt volle bak genieten van de ruim aanwezige Andalusiche architectuur.

gezellig-pleintje-in-mijas
leuke-winkeltjes-in-mijas

Op avontuur in Sierra de Mijas

In het dorp vind je ook het startpunt voor een actieve wandeltocht. Sierra de Mijas heeft een aantal verschillende en uitdagende wandelroutes die je brengen naar Pico de Mijas (de top van de berg) Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over de regio en het ruige landschap. Voor fanatieke wandelaars is Sierra de Mijas zeker de moeite waard.

vanaf-de-top-pico-de-mijas
verzichten-over-de-regio

Wij snappen wel dat Mijas bekend staat als één van de fraaiste witte dorpen van Málaga. Wat een heerlijke en relaxte plaats. Leuke straatjes, fraaie bezienswaardigheden en heerlijke terrasjes maken dit dorp meer dan aantrekkelijk om te verkennen. 

mijas-gelegen-tegen-de-bergen