Casabermeja en Colmenar
Voordat we naar Colmenar gaan, stoppen we even op de begraafplaats in Casabermeja, die zelfs tot cultureel erfgoed is verklaard vanwege de unieke architectuur van de grafnissen en kapelletjes.
De architectonische vorm van de nissen zijn in drie delen verdeeld:
- Onder bevindt zich de deur om de overledene bij te zetten.
- In het midden bevindt zich de grafsteen.
- Boven vind je aan de voorkant architectonische ornamenten.
Het lijken net kleine kerkjes. Door de vorm wordt er weleens gedacht dat de overledenen in Casabermeja staand begraven zijn.
De begraafplaats is prachtig, niet alleen qua architectuur, maar ook qua ligging. De plek ademt rust zoals alleen een begraafplaats dat kan.
We dwalen er even rond, om vervolgens koers te zetten richting Colmenar.
Colmenar
Colmenar is een rustig dorpje op een kleine 700 meter boven zeespiegel in de regio Axarquía, in het binnenland van de provincie Málaga. Het dorp bestond al in de tijd van de Moren en is vooral bekend om de bijenteelt. Daar heeft het ook haar naam aan te danken. Het Spaanse woord colmena betekent bijenkorf. Het dorp ligt op zo’n 700 meter hoogte aan de rand van Montes de Málaga, is omringd door olijf- en amandelbomen en heeft een typisch Andalusisch karakter met smalle straatjes en witgekalkte huizen.
Puerta de la Cruz
Aan het begin van het dorp staat een monument ter ere van de stichting van Colmenar op 25 mei 1488. Op dat moment verkoopt Hamete el Zuque een boerderij aan Francisco de Coalla.
Ermita Nuestro Señora de Candelaria
We starten boven bij de Ermita Nuestro Señora de Candelaria. Wij kunnen weliswaar naar binnen, maar een hek binnen beletten ons door te lopen richting het altaar. We maken dan ook maar een foto door de tralies van het hek heen. Zo lijkt het alsof er niets aan de hand is en zien we de sobere, maar mooie aankleding binnen.
Uitzicht
Buiten bij de Ermita hebben we aan de ene kant een prachtig uitzicht op Colmenar en aan de andere kant op de prachtige natuur. Een prachtig gebied voor o.a. wandelingen.
Een drankje op het terras
Bij bar los Pepes doen we een drankje, voor dat we naar het honingmuseum lopen.
Honing
Natuurlijk mag een bezoekje aan het Museo de la Miel, het honingmuseum, niet ontbreken. Ik was hier al eens eerder en heb toen ook diverse honingpotjes met heilzame werking gekocht, om die vervolgens te laten staan bij Experience Alpacas. Daar kwamen we pas achter toen we al weer drie uur onderweg waren naar Nederland. Ik krijg nu dus een tweede kans. Het honingmuseum is informatief en ook bijzonder leuk voor kinderen. In het bijbehorende winkeltje koop ik wat honing. Mijn tweede poging.
Terug naar Hacienda Riogordo
In de namiddag spreken we uitgebreid met Harmke en Menno. De andere twee eigenaren, Rudolf en Nathalie zullen we in Nederland spreken.
Het is weer een leuk gesprek. Na afloop halen we een pizza in het dorp bij 30ymas, die we lekker op ons terrasje bij de kamer opeten met een geweldig uitzicht op het zwembad en de achterliggende bergen. Zo eindigt een mooie dag.
Leuk of interessant artikel?
Deel het via jouw platform door op één van de onderstaande buttons te klikken!