We zitten dit keer niet in Spanje, maar in het oerhollandse Amstelveen. Hier spreken we Esther die als kraamverzorgende zowel in Nederland als Andalusië werkt. Wat een enthousiaste en doortastende dame zeg. Wat een boeiend verhaal heeft ze.
In gesprek met Esther
Snel naar
Nederland en Spanje
Esther, kraamverzorgende, werkt afwisselend in Nederland en Spanje.
Esther, zit jij een bepaalde periode per jaar in Andalusië?
Esther: “Eigenlijk probeer ik zoveel mogelijk daar te zijn, maar ik heb ook nog klanten in Nederland die een 2e of 3e kindje krijgen. Of vriendinnen van mijn dochters, die zijn rond de 30 en dan krijg je toch zoiets van: Oh, we willen graag je moeder. Voor hen kom ik terug, maar ik probeer het echt op te bouwen in Spanje.”
Waarom Spanje?
Esther: “Ik kwam vroeger al in Spanje voor vakanties. Ik kwam in Carihuela en heb daar op een gegeven moment 6 weken gezeten. De hele grote vakantie. Met mijn 2 dochters. Die zijn daar ook opgegroeid en hebben daar vrienden. Elke zomer hoorde ik dan: ‘Die en die gaan, gaan wij ook?”
Hoe lang ben je al bezig in Spanje?
Esther: “Nu zo’n 2 jaar. Toen ik erheen ging heb ik vanuit Nederland al contact gelegd met zwangere vrouwen via Nederlandstalige sites en social media. Zo ben ik er een beetje ingerold. Sites van Málaga en Marbella bijvoorbeeld.”
Waarom kraamverzorgende?
“Het is echt een mooi beroep. Hier in Nederland ondersteunde ik al bij bevallingen. In Spanje heb ik nu ook al bij een paar thuisbevallingen geassisteerd.”
Thuisbevallingen
Hoe staat men in Spanje tegenover thuisbevallingen?
“De norm in Spanje is dat je in het ziekenhuis bevalt. Men is niet blij met thuisbevallingen, maar het gebeurt gelukkig wel steeds meer. Het is ook zo mooi om je kind in je eigen omgeving geboren te laten worden. Sommige regio’s zijn erop tegen, want als er iets fout gaat moet je alsnog naar het ziekenhuis. Dan hoor je, ‘Had je maar in het ziekenhuis moeten bevallen.’ Dat geeft dan weer gedoe.
Het is best gek dat er zo tegenaan gekeken wordt. Over de hele wereld bevallen vrouwen op een natuurlijke manier thuis. We zijn een beetje verpest met alle luxe die we nu hebben. Het is natuurlijk wel fijn dat er ziekenhuizen zijn, mocht er iets niet goed gaan.”
Waarom een thuisbevalling?
“Als je thuis bevalt is dat goedkoper dan in het ziekenhuis. Mensen denken ook vaak: Waarom zou ik zoveel geld uitgeven om in een kamertje te liggen met grote TL buizen? Als ik meega met vrouwen en ze komen in zo’n kamertje dan stoppen die weeën vaak even of nemen af. In je eigen bubbel met kaarsjes aan en een eigen muziekje bevallen is dan best een goed alternatief, nietwaar? Je hoeft helemaal niet spiritueel te zijn om dat fijn te vinden.
Wat ik wel bijzonder vind is dat er in Nederland altijd gewacht wordt totdat de weeën beginnen of de vliezen breken, voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Dus komt het regelmatig voor dat de verloskundige mij belt en zegt dat de vrouw het niet redt om naar het ziekenhuis te gaan, terwijl ze daar wel wilde bevallen. Dan scheur ik daar naartoe. In Spanje redt iedereen het ziekenhuis. Daar zijn vooraf veel meer controles zodat ze heel vroeg kunnen zien wanneer iemand gaat bevallen.”
Heb je zelf ook thuisbevallingen gehad?
“Nee, mijn kinderen zijn alle drie in het ziekenhuis geboren en ook mijn twee kleinkinderen. Toentertijd stond ik er niet zo bij stil. Nu zou ik een andere keuze maken. Mijn jongste dochter is nu zwanger en die heeft het wel over thuisbevallen.”
Werk in Nederland
Heb je altijd al in de kraamzorg gewerkt?
“Nee, zeker niet. Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt. Ik ben dit pas later gaan doen.
Waarom?
Het toeval wilde dat ik tegelijk met mijn dochter zwanger was. Ik was 19 toen ik mijn eerste kind kreeg en ik was 39 toen ik de laatste keer zwanger was. Mijn dochter was zwanger van haar eerste. Ik dacht: Dit is mijn laatste, mijn dochter is jong en die wil ook weer gaan werken. Waar vang je dan de kinderen op?
Dus heb ik de opleiding pedagogisch medewerker gedaan om zo stage te kunnen lopen bij de kinderopvang waar mijn jongste zoon en kleindochter zaten.
Ik ben uiteindelijk geen kinderopvang gaan doen, maar koos voor de kraamzorg. Dat doe ik nu al ruim 10 jaar.”
Werken in Spanje
Wanneer ben je kraamzorg in Spanje gaan doen?
“Ik kom eigenlijk al heel mijn leven in de regio Málaga in Spanje. Op enig moment, ik was al kraamverzorgster, kwam ik een vrouw tegen die zei: ‘Ik ben zwanger van de 3e en ik woon hier. Wil jij komen kramen? Zo is het begonnen. Ik zei tegen haar: ‘Ik zou hier wel willen wonen en dit werk hier willen doen.’ Binnen een paar uur belde ze mij op met de mededeling dat ze wel een appartement voor me had. Toen ben ik daarheen vertrokken met mijn zoon en kleindochter. Mijn kleindochter wilde ook graag mee, want zij en mijn zoon waren al 11 jaar onafscheidelijk.”
Wat vond jouw dochter ervan, dat haar kind met jou meeging?
“Die had in eerste instantie wel zoiets van: Mam wat doe je? Het was wel even slikken voor haar, maar ze wilde haar dochter ook de kans geven om naar een internationale school te gaan. Ze hebben trouwens wel veel contact. Lang leve FaceTime. Het is ook een afstand van niks. Ze zien elkaar best vaak. Soms vliegen mijn zoon en kleindochter samen naar Nederland. Dan is mijn zoon bij zijn vader en mijn kleindochter bij haar moeder. De pubers van nu zitten in Nederland veel op hun kamer. Hier in Spanje zijn ze echt meer buiten. Ze genieten beiden, dus ik ben blij dat mijn dochter het goed vond.”
Is jouw kleindochter haar enige kind?
“Nee, ze heeft ook nog een zoon.”
Partner
Esther is gescheiden en een alleenstaande, hardwerkende moeder.
Mis je een partner?
Esther: “Iedereen zegt: ‘Hoezo ben je alleen, zo’n leuke vrouw.’ Ik heb ook echt wel leuke contacten, maar ik ben te vrij denk ik. Ik stap in het vliegtuig wanneer ik wil. Dit werk vindt ook vaak ’s nachts plaats en gaat dus continu door. Ik sta 24/7 aan en geniet ervan. Het is het mooiste wat er is, zo’n nieuw leven geboren zien worden. Dit is echt mijn passie. Dan moet ik wel iemand hebben die dat allemaal prima vindt en ook zijn eigen dingen doet.”
Canada
Na haar scheiding vertrekt Esther met haar twee dochters naar Canada.
Esther: “Ik besloot om in Canada te gaan wonen. In the middle of nowhere. Ik was Nederland zat en ik dacht, ik vertrek en ik ga lekker ontspannen daar.”
Waar in Canada?
Esther: “In British Colombia. Je vliegt op Vancouver en dan ga je, of 5uur rijden, of je pakt nog een kleine binnenlandse vlucht. Ik woonde op een berg. Om daar te komen moest je nog kilometers naar boven rijden zonder straatverlichting. Mijn oma, die was toen 86, kwam mij een keer bezoeken. Die zei: ‘Oh alsjeblieft kind, kom terug. Wat doe je hier? ‘Maar oma, als ik opsta dan zie ik een Bambi voor de deur staan.’
Hoe kwam je op het idee om daar naartoe te gaan?
“Mijn vader heeft daar een huis. Niet waar ik woonde, maar wel in die omgeving, dus ik was er al bekend. Ik dacht: Ik doe dit gewoon. Als ik een idee in mijn hoofd heb, dan ga ik daar ook voor. Ik heb daar uiteindelijk 1 jaar gezeten.
Toen zei mijn oudste dochter op haar 18e: ‘Ik ga terug naar Nederland.’ Toen dacht ik wel: Waar zou ze dan heen moeten? Mijn moeder is jong overleden, mijn oma te oud om haar in huis te nemen. Dus ben ik samen met haar en mijn andere dochter terug naar Nederland gegaan. Vanaf dat moment is wel het besef gekomen dat Nederland niet mijn land is en ik hier niet wilde blijven.”
Heb je daar ook gewerkt?
“Nee in Canada heb ik eigenlijk helemaal niets gedaan. Ik had een visum en die was na een half jaar verlopen. Toen had ik eigenlijk heel even het land uit gemoeten en dan weer terug. Dat heb ik niet gedaan en toen ik mijn workpermit aanvroeg, kreeg ik die niet. Ik heb het eerste half jaar na mijn scheiding gebruikt om echt tot rust te komen. Ik wilde ook helemaal niet terug, maar tja mijn dochter nam mij mee terug.”
Spanje
Hoe heb je het aangepakt in Spanje?
“Ik ben mijn diensten aan gaan bieden via social media en websites. Ook in het Engels. Zo kom ik aan mijn klanten. Ik heb nu al 4 Nederlandse dames gehad die in Spanje een thuisbevalling wilden. Dus ben ik op zoek gegaan naar een matronas, de verloskundige in Spanje. Het leuke is dat ik drie badbevallingen met twee Spaanse verloskundigen samen heb gedaan. Die twee dames zeiden: ‘Dit is het gewoon.’ Kennissen van mij hadden een bevalbad en die hebben zij over kunnen nemen. Nu faciliteren ze bevallingen in bad. Zo mooi. Zij vormen nu samen de badmatronas in Málaga. De volgende badbevalling staat al op de planning.”
Het bedrijf: Zero till Hero
Hoe kom je aan de naam?
“Mijn zoon heet Hero. Hij heeft het logo ontworpen en de naam bedacht. Hij is een oude ziel, dat merk je gewoon. Onze klik is heel bijzonder. Toen ik zei: ‘Oké een naam en een logo.’ Toen kwam hij met ‘Zero till Hero’. Hij was nog heel jong hij schreef het in sierletters, zo mooi.”
Waar is je bedrijf gevestigd?
“Kraamzorg bestaat eigenlijk alleen in Nederland, dus mijn bedrijf ‘Zero till Hero’ is een Nederlands bedrijf. Ik werk ook nog steeds in Nederland, dus dat is helemaal prima. Ik heb natuurlijk wel mijn NIE (Número de Identificación Extranjeros, vergelijkbaar met het Nederlandse BSN, Burgerservicenummer). Ik kan nu zoveel weken aaneengesloten in Spanje zijn, maar ik ga zo vaak heen en weer dat dat geen punt is. Daarom laat ik het voorlopig zo.”
Kraamzorg in Spanje
In Spanje is het gebruikelijk om de kraamzorg met familie te doen. Maar niet iedereen wil dat.
Esther: “Ik heb laatst een Spaanse vrouw gehad, met een Nederlandse man die zei: ‘Ik wil helemaal niet dat mijn moeder en schoonmoeder aan mijn kraambed staan. Het is mijn eerste kindje.’
Ook in Spanje begint het langzaam te veranderen. Ik heb baby’s meegemaakt waarvan de ouders dachten: Wat een lekker kleurtje. Die baby was geel en moest naar het ziekenhuis, onder een blauwe lamp. Dat zien ze dan niet.”
Dan leg je de baby toch in het zonlicht?
“Dat is niet meer zo, dat ligt ook aan het glas van het raam of van je deuren. Soms is het zo heftig dat de straling er doorheen komt en dat een kindje verbrandt. Dus nu gaat het onder een blauwe lamp.
Bestaat professionele kraamzorg in Spanje?
”Nee, het is echt Nederlands. In Nederland komt naast de dagelijkse kraamzorg ook de verloskundige nog langs. In het buitenland moet je het zelf allemaal regelen, naar de dokter, de gynaecoloog etc.
Omdat in Nederland de kraamverzorgende gedurende 8 tot 10 dagen ter plekke is, kan die veel sneller problemen signaleren. Het is echt zorg voor moeder en kind. Ik observeer, dat is het allerbelangrijkste. Kijk of het echt goed met ze gaat. Sommige moeders zeggen dat het goed gaat, maar dan zie ik toch dat ze een beetje down zijn. Of dat de baby een beetje geel is. Of dat de borstvoeding toch niet goed gaat. Dan denkt de moeder dat de baby goed drinkt, maar als ik meeluister hoor ik de baby wel zuigen, maar niet slikken. Dan kan ik de moeder helpen en weeg ik het kind vaker. We wachten dan niet totdat de moeder na 5 dagen met de baby naar het ‘Centro de Salud’ gaat.”
Kraamzorg in de praktijk
Hoe gaat het in de praktijk, want je weet natuurlijk nooit wanneer iemand bevalt?
“Vanaf 37 weken mag je thuisbevallen. Ik moet 5 weken beschikbaar zijn, vanaf 37 weken tot 42 weken, want de baby kan ook nog twee weken te laat komen.
Hoeveel uren werk je bij een gezin?
“Globaal is het 6 uur per dag en dan 8 dagen lang. Als het nodig is kan dit nog met 2 dagen verlengd worden. Het is dus maximaal 10 dagen.”
Huishoudelijke taken
Als kraamverzorgende heb je ook huishoudelijke taken, nietwaar?
Esther: “Dat klopt, maar wat ik doe hangt af van het aantal uren dat iemand afneemt. Het minimum is 24 uur. Dat betekent gedurende 8 dagen 3 uur zorg. Dan ga ik niet elke dag het huis stofzuigen. Eerst zien hoeveel tijd er over is na alle controles en uitleg. Maar wel elke dag de wc en douche schoonmaken voor de hygiëne en zonodig het bed verschonen, want door de hormonen kunnen de moeders erg zweten. Het belangrijkste is het uitvoeren van alle controles en het observeren van moeder en baby!”
Wordt hier op een goede manier gebruik van gemaakt?
“Dat verschilt. Ik kwam eens bij een gezin. Daar hing een briefje of ik even wilde omlopen. Daar vond ik weer een briefje of ik de ramen wilde lappen, het hele huis wilde stofzuigen en nog meer taken. Toen werkte ik nog voor een kraambureau. Daar zeiden ze: ‘Oké, maak maar een foto en kom maar terug. Daar ga jij niet werken.’
Maar ik kwam ook eens bij mensen, waar de man een hele drukke baan had. Toen had je ook nog geen verlofdagen voor mannen. Ik zag een hele stapel gewassen, maar ongestreken overhemden liggen. Ze hadden het me niet gevraagd hoor, maar dan ben ik niet te beroerd om even een paar hemden te strijken. Daar waren ze me heel dankbaar voor.”
Heb je bijzondere voorvallen meegemaakt?
Esther: “Ik werkte voor een kraambureau en werd gevraagd of ik naar een gezin wilde gaan waar een baby’tje was geboren en er sprake was van tandemvoeding. Er liep nog een meisje rond van een jaar of twee die ook nog aan de borst was. Met een volledig gebitje. Toen die moeder stuwing kreeg, moest het meisje die er eerst af drinken zodat die baby meer grip had om aan de borst te gaan. Ik vond dat wel bijzonder, het is me altijd bijgebleven.”
Ik kom op zoveel plekken. Zo uiteenlopend, van gouden kranen tot geen kruimel in de kast.”
Verzekerde dienstverlening
Zijn mensen verzekerd voor jouw kraamhulp?
“Kraamzorg kan overal ter wereld worden aangeboden, of je nou in Dubai woont of waar dan ook. Daar kunnen we dan gewoon voor een kraamweek heen. Als mensen in Nederland verzekerd zijn, maakt het niet uit waar je de kraamzorg geeft. Het gaat om het Nederlandse adres?”
Hoe werkt dat dan voor mensen die in Spanje verzekerd zijn?
“Die betalen particulier. Dus voor velen is het nog niet toegankelijk. Ik ben bezig om het in Spanje bekendheid te geven en hoop dat het met de tijd in het verzekeringspakket komt, o.a. bij Sanitas.”
De klanten
Waar heb jij je klanten?
“Het leuke is dat ik al aanvragen krijg van buiten Málaga. Laatst kreeg ik een aanvraag uit Madrid. Ik ken een heel klein groepje kraamverzorgsters die in het buitenland werken. Ook een zzp-collega in Alicante, die ging er heen. Ze zag dat de baby erg geel was en heeft ervoor gezorgd dat deze baby meteen naar het ziekenhuis kon. De baby kwam pas twee dagen later terug. Ze zei: ‘Esther ik ben zo blij dat ik daar geweest ben, hoe zou het anders afgelopen zijn met de baby?’
Ik had laatst ook een gezin in Alicante, nou dan ga ik naar Alicante met de auto en neem ik de kinderen mee. Ik heb daar een vriend wonen dus wij hebben lekker in de B&B van hem gelogeerd.
Ook heb ik eens een Amerikaans gezin gehad, die hadden mij via een site gevonden. Die wilden heel graag dat ik bij de bevalling was. Ik heb daar ook twee nachten geslapen omdat ze bang waren om het alleen te doen. Nachtkraamzorg doe ik dus ook.”
Kinderopvang
Omdat Esther ook pedagogisch medewerker is kan ze ook benaderd worden voor kinderopvang.
Esther: “Zo ben ik bijvoorbeeld ook op bruiloften te vinden. Als de ceremonie afgerond is, zorg ik voor de kinderen. Ga ik lekker met ze knutselen. Dat soort dingen komen ook op mijn pad en vind ik ontzettend leuk om te doen. Ook word ik wel eens gevraagd om op kinderen te passen.”
Nederland
Esther komt regelmatig in Nederland, voor haar werk, maar zeker ook voor haar familie.
Esther: “Mijn dochters en kleinzoon wonen hier. Ook mijn oma, die inmiddels 100 is. Mijn kinderen vliegen hier wel naartoe, voor oma ligt dat iets anders. Ik wil haar heel graag een keer naar Spanje laten komen, maar daar is niet iedereen in de familie het mee eens. Hopelijk gebeurt het nog een keer.
Mijn oma is echt super belangrijk voor mij. Zij heeft mij altijd gestimuleerd en is de basis van mijn bedrijf.”
Spanje als basis
Esther weet het zeker. Spanje is haar basis, al heeft ze nog een huis in Nederland.
Esther: “Dat huis hou ik ook aan. Momenteel woont mijn oudste dochter daar, dus dat is helemaal prima. Ik weet natuurlijk ook niet wat er in mijn leven allemaal nog gebeurt, maar ik weet wel dat ik niet meer naar Nederland terug wil. Ik ga verder vanuit Spanje.”
Waar woon jij nu in Spanje?
“In Málaga, aan de kust. Ik wil het liefst naar een finca met dieren, meer het binnenland in, in de omgeving van Mijas. Niet te ver weg van de bewoonde wereld. De kinderen zitten op de internationale school, daar wil ik ze beslist niet vanaf halen. Het moet allemaal wel te doen zijn. Als ik 10 minuutjes moet rijden om ze naar de bus te brengen is dat prima. Nu komt het ook weleens voor dat ze in een Uber stappen, dan zijn ze voor € 6,- op school. Ook wil ik snel op het vliegveld kunnen zijn.”
De Spaanse taal
Spreek je Spaans?
“Hablo un poco de español. Ik neem lessen want ik wil het graag leren spreken.”
De voordelen van Spanje
Esther: “Het leven is hier heerlijk en speelt zich veel buiten af. Ik kan hier ook in de avond mijn telefoon op vliegtuigmodus zetten.
Als ik in Nederland ben, sta ik altijd aan. Ik kan door alle kraambureaus opgeroepen worden voor een bevalling. Als er nood is bellen ze iedereen af.”
De nadelen van Spanje
Zijn er nog dingen tegengevallen in Spanje?
“Dat het hier allemaal erg traag gaat. Mañana, mañana, dat is echt zo. De manier van aanpakken. Als ik gebeld word dat iemand weeën heeft, moet ik meteen handelen. Zo ben ik ook. Ik onderneem altijd heel snel. Dus als mijn ketel stuk is en ik moet wachten, pff. Mijn jongste dochter zei ook tegen mij: ‘Dat is echt iets waar jij tegenaan gaat lopen, mam.’ Ze had gelijk, maar het went.”
Zakelijke toekomstplannen
Esther: “Ik ben ervan overtuigd dat ik de kraamzorg in Spanje op poten kan zetten. Samen een collega zzp’er uit Nederland heb ik al gefilosofeerd om de Spaanse dames die Engels spreken om te gaan scholen tot kraamverzorgende. Maar dat is nog toekomstmuziek.”
Wereldwijde kraamzorg
Esther: “Ik wil graag kraamzorg aanbieden in de hele wereld. Daar waar er vraag is, ga ik naartoe. Ieder gezin heeft recht op een (h)eerlijke start.”
Heb je al andere landen waar je naartoe gaat?
Esther: “Nee, buiten Spanje en Nederland nog niet, maar dat gaat zeker komen. Ik heb collega’s die al naar Dubai, Oostenrijk, Turkije etc. zijn geweest zijn. Overal ter wereld en elke dag worden er baby’s geboren. Ik kan echt iets betekenen en ben bereid overal heen te gaan.”
De tips van Esther
1. Waar een wil is, is een weg. Dus volg je hart, dat klopt.
2. Go with the flow en vier het leven.
Esther de Vries
Zero till Hero Kraamzorg
Telefoon: +31 634 893 247
Telefoon: +34 677 362 317
Mail: esther@zerotillhero.com
Website: zerotillhero.com