Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
kathedraal-van-malaga-met-standbeeld

De kathedraal van Málaga

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Kathedraal Málaga

De kathedraal van Málaga, je kunt er niet omheen. Het prachtige grote bouwwerk valt op en is zichtbaar vanaf vele plekken in de stad. Het is dan ook één van de belangrijkste toeristische attracties in Málaga. Tegelijkertijd is de kathedraal ook het hoogste gebouw in het historische centrum van Málaga. De buitenkant van de kathedraal is alleen al de moeite waard. Ik wandel naar Plaza Obispo, het plein waar de kathedraal zich bevindt. Tijd om een kijkje te nemen.

jezus-aan-het-kruis

De geschiedenis van de kathedraal

In 1487 werd de stad Málaga veroverd door de Castiliaanse troepen. Zij verdreven de Moren en zorgden ervoor dat de grote Aljama Moskee met de grond gelijk werd gemaakt. Op deze plek moest de kathedraal ‘La Santa Iglesia Cathedral Basilicade la Encarnacíon’ komen.

In het jaar 1528 werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Het zou ruim 200 jaar duren én nog is de kathedraal niet af. De architect Diego de Siloé had de leiding over de bouw en staat bekend als één van de eerste Renaissance kunstenaars uit de Spaanse geschiedenis.

de-kathedraal-malaga

Geldgebrek

zijaanzicht-kathedraal-malaga

Tijdens de bouw was er vaak sprake van geldgebrek. Zo is er tot op de dag van vandaag duidelijk zichtbaar dat de ene toren hoger is dan de andere. De linkertoren, met een hoogte van 84 meter, is volledig afgebouwd. De rechtertoren is nog steeds niet af. De Malagueños, zoals de lokale bevolking in Málaga genoemd wordt, heeft vanwege het niet voltooien van de bouw de kathedraal een bijnaam gegeven: ‘La Manquita’ wat in het Nederlands de één-armige dame betekent.

Verschillende bouwstijlen van de kathedraal in Málaga

voltooide-toren-kathedraal-malaga
niet-voltooide-toren-kathedraal-malaga

Doordat de bouw van de kathedraal meer dan 200 jaar heeft geduurd zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt. Zo vind je kenmerken van de Gotische stijl, de Barokstijl en ook de Renaissance zie je terug in de kathedraal.

De binnenkant van de kathedraal is ook de moeite waard. Je komt er vele kapellen tegen met ieder een eigen betekenis. Binnen in de kathedraal zie je een indrukwekkend koor welke in 1662 voltooid door de Andalusische beeldhouwer Pedro de Mena. 

beeld-van-het-koor

Rooftop

Naast een bezoek aan de kathedraal heb je de mogelijkheid, om onder begeleiding van een gids, de top van de kathedraal te bezoeken. Je betaalt dan € 4,- extra, bovenop de entree. Boven is nog duidelijker zichtbaar dat de kathedraal nooit is afgebouwd. Omdat de kathedraal het hoogste gebouw is in het historisch centrum van Málaga is er geen beter uitkijkpunt denkbaar. Rondom de kathedraal bevinden zich diverse rooftopbars, maar qua uitzicht wint geen één van deze plekken het van de kathedraal.

 

binnen-in-de-kathedraal
kerkorgel
kapel-kathedraal-malaga

Praktische informatie over de kathedraal van Málaga

De kathedraal van Málaga kan je of op eigen initiatief bezoeken, of je kan een tour boeken bij een van de vele gidsen die je dan rondleidt. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen die je betaalt voor de entree van de kathedraal. Tickets kan je online boeken via de officiële website van de kathedraal. Liever kopen aan de deur? Ook dat is mogelijk. Vaak staat er wel een kleine rij maar het loopt goed door dus ook dat is een prima optie om aan je tickets te komen.

Openingstijden

De kathedraal is geopend van 10:00-18:00 uur op maandag t/m zaterdag. Op zondag zijn de openingstijden iets anders en is de kathedraal van 14:00-18:00 uur geopend.

Entreekosten

Om de kathedraal te bezoeken betaal je voor een general ticket € 8,- voor de kathedraal en € 12,- als je ook naar het dak wilt. Wil je uitsluitend naar de rooftop, dan betaal je ook € 8,-.

Kinderen, studenten en ouderen kunnen voor een lager tarief naar binnen en/of naar de rooftop. Voor een bedrag van € 5,- tot € 7,50 kan je bij de kathedraal naar binnen of naar de rooftop. Voor zo’n € 9,- kan je als je onder een van deze groepen valt zowel de kathedraal als de rooftop bezoeken.

Check wel altijd even de laatste tarieven op de website van de kathedraal?

malaga-kathedraal-interieur

Wat een indrukwekkende bezienswaardigheid! Bij een bezoekje aan de stad mag het bekijken van de kathedraal van Málaga echt niet ontbreken. Ideaal moment om de kathedraal te bezoeken is wat ons betreft midden op de dag. In de zomer kan het erg warm zijn en mocht je even een koel plekje willen waar je tegelijkertijd je ogen uitkijkt? Dan is de kathedraal zeker een leuke optie!