Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
de-eigenaren-van-roffa-soluciones-daniel-en-paula

Daniël en Paula – Roffa Soluciones

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 20 minuten

We zitten in het zonnetje op een terras in Almuñécar. Genietend van een hapje en een drankje spreken we uitgebreid met Daniël en Paula over hun emigratie naar Andalusië. Hier runnen zij, aan de Costa Tropical, hun makelaardij Roffa Soluciones. Enthousiast en gedreven doen ze hun verhaal. Wat een leuke en inspirerende mensen!

In gesprek met

Snel naar…

Nederland

Daniël en Paula wonen in Rotterdam. Daar werkt Paula, samen met haar vader en zus, in hun tandartspraktijk. Daniël heeft een klusbedrijf in renovaties en is coach voor bedrijven en gemeenten. Beiden hebben de wens om ooit in het buitenland te gaan wonen. Paula, half Spaans, wil dan graag naar Spanje. Daniël denkt in eerste instantie meer aan Australië of Canada.

Daniël: “Het maakte mij niet heel veel uit. In Spanje was ik alleen nog maar in Benidorm geweest. Dat is natuurlijk niet echt het authentieke Spanje, haha. Dus toen Paula mij Spanje liet zien, kreeg ik een heel ander beeld. Ik dacht vrij snel dat Spanje wel iets zou kunnen zijn.

Ons plan was om eerst een vakantiehuisje te kopen en later, als mijn kinderen het huis uit zouden zijn, pas verder te kijken. Toen de kinderen dat hoorden, zeiden die: ‘Waarom gaan we niet nu emigreren? Wij willen wel mee’. Dat gold voor twee van de drie. Eén dochter wilde graag in Nederland blijven, bij haar moeder.”

In 2019 is het zover. De familie vertrekt naar Spanje.

de-woning-van-paula-en-daniel-in-rotterdam
de-tandartspraktijk-in-nederland

De locatie

Paula en Daniël gaan op zoek naar de voor hen juiste plek in Spanje en reizen het hele land door.

Daniël: “We zijn overal geweest, echt het hele land door. Noord-Spanje vonden we prachtig, maar het regent er net zo vaak als in Nederland, haha. Málaga vonden we te droog en toeristisch. Op weg naar Valencia kwamen we door de provincie Granada. Toen we in deze provincie gingen kijken, wisten we: dit is het.”

Paula: “We zijn binnen de provincie wel meerdere keren verhuisd. Eerst woonden we in een klein dorpje in de bergen, vlakbij Granada, aan de voet van de Sierra Nevada. De sfeer was er heel fijn en we woonden er prettig, maar het is wel een heel klein bergdorpje.
Voor de kinderen was dat op een gegeven moment toch iets minder. We komen uit Rotterdam, een grote stad waarin je overal naar toe kunt met de metro, de trein of de fiets. In het begin was het wel oké, maar de kinderen wilden uiteindelijk meer buiten de deur kunnen doen.

We besloten om naar de stad Granada, of de kust te verhuizen. Het werd de kust. We belandden in Almuñécar, maar binnenkort verhuizen we naar Salobreña.

We hebben bijna twee jaar een kantoor gehad in Motril dus in feite hebben we de hele kust wel een beetje verkend.”
Daniël: “De kust van Granada, de Costa Tropical, is niet zo breed. Je hebt de hoofdstad Motril, daarnaast ligt Salobreña, Almuñécar en La Herradura. En dan heb je al Málaga.”

Paula: “De andere kant op heb je na Motril, Torrenueva, Castell de Ferro, La Mamola en iets verderop begint de kust van Almería.”

kantoor-roffa-soluciones-in-motril

De makelaardij

Paula en Daniël hebben het plan om als makelaar te gaan werken in Andalusië. Daniël wil daarnaast renovaties blijven doen. Tot het moment dat de tandartspraktijk verkocht wordt, regelt Paula nog online het praktijkmanagement vanuit Spanje.

Hoe kwamen jullie op het idee van de makelaardij?

Paula: “Ik heb bedrijfsrecht gestudeerd en wilde aan het einde van mijn opleiding al de makelaardij in. Het liep een beetje anders en ik belandde in de tandartspraktijk van mijn vader en zus. De makelaardij is echter altijd blijven trekken. 

In Nederland waren we al met huizen bezig. Sommige woningen hadden we in de verhuur, andere hebben we gekocht, verbouwd en weer verkocht.

Toen we hier kwamen hadden we natuurlijk een huis nodig. Dan kom je zoveel dingen tegen dat je denkt: dit is zo anders, dit is zo raar. Hoe kom je hier aan informatie? De informatievoorziening in Spanje is heel anders dan we in Nederland gewend zijn. In Nederland is het makkelijker, sneller en veelal direct toegankelijk via internet. In Spanje moet je veel meer onderzoek doen en bronnen raadplegen. Dus zijn we ons daarin gaan verdiepen.”

Kun je in Spanje geen online research doen?

Daniël: “Veel bedrijfsinformatie is niet up-to-date. Overheidsinformatie is of heel lastig te vinden of er is wel een bepaalde richtlijn, maar dan wordt daar lokaal weer heel anders mee omgegaan. Het is echt een hele andere benadering.”

De woningmarkt

Hoe zit het met de woningmarkt in Andalusië?

Daniël: “In Málaga is m² prijs bijna net zo hoog als in Madrid. Málaga gaat Barcelona al voorbij, echt onvoorstelbaar.”

Dus er ontstaat schaarste?

Daniël: “Vier jaar geleden was er wel een evenwicht. Er werd ongeveer net zoveel verkocht als dat er beschikbaar kwam. Dat was prima, maar na Covid is de markt geëxplodeerd. Málaga-stad profileert zich als dé stad voor telewerkers en veel Amerikanen komen deze kant op. Die hebben een andere portemonnee. Voor hen is het allemaal goedkoop.”

Paula: “Er is te weinig nu. Omdat er zoveel vraag is en zo weinig aanbod stijgen de prijzen naar een niveau dat eigenlijk niet meer realistisch is. In de Comunidad Autonoma Andalucia is wel genoeg grond, maar het is niet allemaal vrijgegeven om te bebouwen. Cortijo’s in het buitengebied zijn ook niet altijd legaal.”

los-guajares

De start van Roffa Soluciones

Roffa staat voor stoer en is straattaal voor Rotterdam. Daniël en Paula komen uit Rotterdam dus deze naam is wel toepasselijk. Als ze van start gaan met hun makelaardij beschikken ze nog niet over een netwerk. Dus sluiten ze zich aan bij de Re/Max franchiseorganisatie.

Paula: “We kenden niemand toen we hier kwamen. Ik ben dan wel half Spaans, maar mijn familie komt uit Noord-Spanje. Een netwerk moesten we nog helemaal opbouwen. In het begin heeft het wel geholpen om met de franchise organisatie Re/Max samen te werken. Die heeft een goede academie en zo kregen we toegang tot alle benodigde informatie. Dat was anders niet gelukt. We hebben er veel van geleerd, maar uiteindelijk heeft de naam ons verder niet heel veel gebracht.”

Daniël: “Wij hebben ervaren dat het in deze regio echt gaat om de individuele, persoonlijke contacten. Ken ik jou dan wil ik met jou samenwerken. Ken ik jou niet dan…”

logo-roffa-soluciones

De makelaardij

Paula volgt de opleiding Makelaardij in Nederland en Daniël de opleiding Bouw Projectmanagement. Daarnaast rondt Paula een Master Spaans Vastgoedrecht succesvol af. Aanvankelijk doen ze veel verkoopmakelaardij, maar dat spreekt ze steeds minder aan.

Paula: “In de tijd dat we veel verkoopmakelaardij deden gingen onze gesprekken vaak over de prijsstelling. Die moet in onze visie wel realistisch zijn. Natuurlijk snappen wij wel dat eigenaren meer vragen, simpelweg omdat mensen bereid zijn om meer te betalen. Wij hebben de tools voor een mooie waardebepaling, maar daar heeft de eigenaar niet altijd een boodschap aan. Die zegt dan doodleuk: ‘Jij moet doen wat ik zeg en ik wil er dat voor hebben.’ Je kunt ze niet overtuigen. Je bent hier in Spanje als verkoopmakelaar alleen verkoper.

Ik vind het lastig als mensen meer vragen dan dat het waard is. Wij doen alleen maar vastgoed in de verkoop, waarvan we weten dat we het kunnen verkopen én dat het goed is. Overal is wel iets. Soms moet er verbouwd worden of het papierwerk is niet op orde. Dat zijn vaak dingen die opgelost kunnen worden, als de prijs maar realistisch genoeg is.”

urbanizacion-granada

Ongereguleerde sector

Het beroep van makelaar is niet gereguleerd in Andalusië. Dat zorgt ervoor dat iedereen zich makelaar kan noemen, of deze hiervoor nu wel of niet een opleiding gevolgd heeft.

Daniël: “Er is wel een richtlijn in de ethiek van de makelaardij, maar je bent niet verplicht om je daaraan te houden. Daarnaast is er is een marktlijn, die jou helpt om een waardebepaling te maken. Er komen steeds meer bedrijven die zich daarin specialiseren zodat de consument beter voorgelicht wordt. Toch is het heel lastig om deze lijn individueel per straat te handhaven. Hierdoor kan iedereen eigenlijk doen en laten wat hij wil. Er zijn veel makelaars die er alleen voor het geld in zitten en denken: zodra er betaald is interesseert het me helemaal niks meer.”

Paula: “Er is niet eens sprake van oplichting of zo, maar de dienstverlening houdt daar gewoon op. Vooral buitenlanders zitten dan van: oké en nu? Hoe nu verder?”

calle-boveda-salobrena

Renovaties

Naast de makelaardij houdt Roffa Soluciones zich bezig met renovaties. De opgebouwde kennis en ervaring in Nederland komen hierbij goed van pas. Bij technische inspecties en bij het adviseren van mensen. Zodat deze weten waar ze op moeten letten.

Daniël: “Er is hier bijna geen huis dat voldoet aan de standaard zoals we dat in Nederland gewend zijn. Overal moet er wel iets gebeuren. Wij kunnen mensen begeleiden, van advies tot een volledige verbouwing.”

Paula: “Ook bij de vertaling tussen wat je in Nederland gewend bent en hoe het hier wordt gedaan. In Nederland is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een muur loodrecht gemetseld wordt, hier doet dat er veel minder toe. Die muur is gewoon opvulling en wordt later netjes afgewerkt, niks aan de hand. Het is niet slechter of beter maar gewoon anders. Wij kunnen helpen om die vertaalslag te maken.”

Daniël: “Ik vind het leuk om te klussen en ben bezig het officiële certificaat voor Spaans elektra te halen. De opleiding is wel in het Spaans en dat valt nog niet mee. Het dialect van de leraren en de medeleerlingen, pff. Dan duiken ze enthousiast in een probleem en is het voor mij lastig om alles te volgen. Leuk is het wel.”

Paula: “Er zijn hier niet zoveel buitenlandse professionals die dat soort diensten leveren. Dan is het wel fijn dat hij straks een gecertificeerde elektricien is die alle diensten kan bieden in het Spaans, Engels, Duits en Nederlands. Dat is leuk voor erbij, maar onze core business is de aankoopmakelaardij.”

Daniël: “Het is mooi dat wij de klant een vervolgdienst kunnen leveren.”

paula-eigenaresse-roffa-soluciones
daniel-aan-de-klus

Focus op de aankoopmakelaardij

In 2023 besluiten Paula en Daniël zich meer op de aankoopmakelaardij te richten. Dat trekt hen veel meer.

Paula: “Ik denk dat onze kwaliteiten daar beter tot hun recht komen. Wij zijn geen echte verkopers. We zijn goede vastgoedadviseurs, dat zijn ze hier niet gewend.”

Daniël: “Ik zie mezelf meer als een dienstverlener dan als een verkoper. Ik vond dat ook wel bij de verkopende makelaardij passen. Ik zei altijd nee, het is de eigenaar die zijn huis verkoopt en ik faciliteer de dienst. In de praktijk past aankoopmakelaardij veel beter bij ons.”

daniel-met-een-klant

De services

Roffa Soluciones biedt de klanten die een pand willen kopen een tweetal services aan. De light service en de full service.

Light service

Paula: “Je hebt mensen die graag zelf de controle willen houden over hun zoekproces, maar wel behoefte hebben aan iemand die checkt of het papierwerk in orde is en het proces goed verloopt.
Voor hen hebben we de light service. Onze rol is dan die van klankbord en ijkpunt. Wij zijn op de achtergrond bezig met de checks. Als er een advocaat of architect nodig is kunnen wij die inschakelen. De klant is vrij in zijn zoektocht en kan met verschillende makelaars samenwerken.”

Full Service

Paula: “Hierbij geeft een klant ons de opdracht om een pand te zoeken dat voldoet aan diens eisen en wensen. Wat voor soort huis, welke locatie(s) en wat het budget is. Dat vinden wij superleuk.”

Daniël: “Dan zoeken wij geschikte huizen en maken een eerste selectie. De klant kiest vervolgens welke hij of zij wil bezichtigen. Vanuit daar bouwen we weer verder. Wij kijken dan naar alles.”

Welk pakket wordt het vaakst gekozen?

Daniël: “Dat is wel een beetje gelijk. Soms wisselen mensen. Dan denken ze aanvankelijk: ik vind het leuk om zelf te zoeken, want ik weet precies wat ik wil. Dan komen ze hier en blijkt dat wat ze willen helemaal niet bestaat.

Dan zoeken ze bijvoorbeeld een cortijo in de bergen, maar wel maximaal 10 minuten van de stad met het liefst de bushalte en de supermarkt op loopafstand. Dat is er helemaal niet. Dus waar ga je dan je concessies doen?

Dan gaan we met ze aan de slag. Om erachter te komen wat ze echt belangrijk vinden. Om zo het droombeeld dat ze hadden bij te stellen naar een droom die te realiseren is.”

Adviseren jullie mensen om in verschillende seizoenen op plekken te gaan kijken?

Paula: “Seizoenen op zich niet. Wel dat ze hier de zomer meemaken. Dit is een toeristisch gebied dat in de zomer overspoeld wordt door toeristen. Er rijden veel auto’s rond die niet precies weten waar ze wel en niet in mogen. Parkeren is sowieso een drama. Veel auto’s staan dubbel geparkeerd. Eigenlijk is het in de zomer een grote chaos, in Almuñécar wordt het 4x zo druk. Dat moet je wel even ervaren. Vind je het leuk, prima. Het is maar 2 maanden per jaar dus je overleeft het wel.
De overige seizoenen zijn allemaal redelijk stabiel, behalve november en januari, die zijn wel heel rustig, maar dan nog is alles open en is het weer goed.”

boulevard-en-strand-almunecar

Emigratie coaching

Paula: “Daniël is heel lang coach geweest in Nederland voor bedrijven en gemeentes. Wij bieden ook emigratie coaching aan zodat klanten inzicht krijgen in of wat ze willen haalbaar is of niet.”

Daniël: “Zodat ze beter voorbereid zijn. Dat ze weten wat ze te wachten staat, waardoor de kans op succes groter wordt.”

Het weer

Hoe is het weer hier?

Daniël: “In augustus wordt het hier makkelijk 40 graden plus. Dat kan ik hier wel hebben. In Nederland vond ik 30 graden al verschrikkelijk. ’s Avonds koelt het niet echt af, dat is wel jammer. Als de nachten boven de 30 graden blijven dan is het echt warm. We raken eraan gewend.”

Paula: “Je kan dan niks. Het eerste jaar lagen we op bed met de ventilator aan. Armen en benen wijd, haha. De hele dag siësta tot 7 uur ‘s avonds.”

Daniël: “Je past vanzelf je ritme aan. Je werkdag start hier tussen 09:00 en 11:00 uur. In de middag is het sowieso te warm dus hou je een siësta vanaf 15:00 uur en in de avond ga je dan weer wat langer door. Vervolgens stap je rustig om 23:00 uur de deur uit om even een drankje te doen. Het hele dorp is dan vol met mensen.”

Paula: “In de zomer blijven de toeristische dingen vaak wel open, maar eigenlijk heb je hier wintertijd en zomertijd qua openingstijden van winkels. In de zomer zijn ze alleen maar in de ochtend open en dat is hier tot 14:00 uur. Soms willen ze wel ietsje eerder beginnen, dan gaan ze om 08:30 uur of 09:00 uur open. Na 14:00 uur blijven ze dicht. Het is of te warm of de mensen zijn op het strand.”

strand-almunecar-granada-andalusie

Hoe doe je dat met je renovaties in de zomer?

Daniël: “In de zomer doe ik minder klussen. Dan is het vaak gewoon te heet en zijn er veel eigenaren niet. En mochten ze er wel zijn, zijn ze op vakantie en willen ze niet dat ik kom klussen. Ik krijg dan wel een lijstje met wat ze gedaan willen hebben. Als ze weg gaan krijg ik de sleutel en werk ik het lijstje af. Vaak is sprake van een groot project. Na zo’n project blijven er nog dingen of wensen over. Er zijn mensen bij wie ik al 2 tot 3 jaar over de vloer kom.”

Heb je een team of werk je alleen?

Daniël: “Ik doe een hoop alleen, maar ik heb ook mensen die ik op afroep kan inschakelen. Allemaal zelfstandig ondernemers, ik heb niemand in dienst.”

daniel-aan-het-klussen
daniel-aan-het-werk

Werkgebied

Wat is jullie werkgebied?

Paula: “De hele Costa Tropical en een stukje richting de vallei. Dat gebied kennen we het beste. We hebben er gewoond en kennen daar alle dorpjes en makelaars. Daarop ligt onze focus. Als je mensen optimaal wilt adviseren dan moet je goed weten waar je het over hebt. Zo vind ik de stad Granada fantastisch, maar ik ben er misschien maar 10 keer geweest. Ik kan dan niet goed adviseren waar je in die stad het beste kunt gaan wonen.”

Daniël: “Je hebt inhoudelijke marktkennis nodig. Zo van: dit is wel een leuk straatje, maar om de hoek daar wil je echt niet wonen. Ik noem maar even wat. Dat weet je alleen als je het daar kent.”

Paula: “Onlangs appte een neef van mij die naar Andalusië wil verhuizen en een aankoopmakelaar nodig heeft. Dat vind ik fantastisch, maar als hij niet in dit kustgebied wil wonen kan ik hem beter adviseren om met iemand anders in zee te gaan. Als jij naar Córdoba of Cádiz wilt, heb ik daar niet genoeg informatie over. Juridisch wel, daar zit niet zoveel verschil in, maar je hebt zoveel meer nodig. Het light pakket kunnen we dan wel bieden, maar daar houdt onze dienstverlening dan ook op.

We hebben heel veel tijd besteed aan het leren kennen van dit gebied en dat doen we nog steeds.”

Daniël: “Het is een vast onderdeel van onze routine. Rondjes rijden en met mensen praten.”

de-costa-tropical-werkgebied-van-roffa-soluciones

De regels

Zijn de regels overal hetzelfde?

Paula: “In de basis zijn ze overal redelijk hetzelfde. Het is echter aan de provincie of gemeente hoe deze bepaalde regels invult.”

Daniël: “De vraag is of de regels die er zijn gehandhaafd worden. Spanje is niet de beste in handhaving en de mensen vergissen zich wel eens. Zo van, ja die man heeft dat ook dus dat mag dan wel. Dat is niet hoe het werkt. Kijk maar wat er in Málaga is gebeurd. Jaren geen handhaving geweest en mensen hebben maar wat gebouwd en gedaan. Echt de prachtigste dingen neergezet, maar nu heeft de gemeente besloten om te gaan handhaven. Dus nu is het of betalen of verwijderen.”

Komen jullie vaak in aanraking met woningen die illegaal gebouwd zijn?

Daniël: “Je hebt 50 kleuren legaliteit in Spanje. Niet legaal is niet hetzelfde als illegaal. Spanje heeft lang geen goede registratiemethodiek gehad. Men wil dat nu wel allemaal regelen. Het gaat steeds beter, maar er zijn nog veel huizen die nog niet goed geregistreerd zijn. Daarmee zijn die huizen niet illegaal, maar ook niet legaal. Om die te legaliseren moeten ze door een proces heen wat soms een aantal weken of maanden in beslag neemt. We krijgen er regelmatig mee te maken, want we werken in een gebied waar veel oude huizen staan.”

Paula: “Huizen in het dorp die helemaal niet geregistreerd zijn en ook niet in het eigendomsregister voorkomen, bevinden zich in een grijs gebied. Je kunt niet bewijzen dat ze legaal zijn, maar ook niet dat ze illegaal zijn. Dit spanningsveld vereist advies. Behalve bij nieuwbouw zijn er altijd risico’s, maar zelfs dan moet je opletten. Het draait om de vraag hoe ver je wilt gaan. Wil je alles 100% geregeld hebben voor aankoop, met het risico het pand mis te lopen, of ben je bereid om na aankoop problemen op te lossen? Een middenweg vinden is vaak noodzakelijk.”

Daniël: “Als je een hypotheek nodig hebt dan heeft de bank ook nog iets te zeggen. Die geven aan wat ze geregeld willen hebben voordat ze financieren. Vaak vraagt dat een investering qua tijd of geld van de eigenaren en die moeten er maar net aan mee willen werken. Het is niet in een protocol te vangen, er zijn zoveel mogelijkheden.”

jardin-almunecar

Illegale zwembaden

Naast huizen die niet helemaal legaal zijn, zijn er in Andalusië zwembaden te vinden waar hetzelfde voor geldt.

Paula: “Het zijn er stiekem best wel veel. Een tijdje terug, toen we nog als verkoopmakelaar opereerden, verkochten we een huis waar in de eigendomsakte stond dat er naast het huis zoveel m² bebouwd was voor recreatieve doeleinden. Daarin stond niet gespecificeerd dat het o.a. een zwembad betrof. Het was een akte uit de jaren ´80 en toen hoefde dat nog niet. Het had een zwembad of een tennisbaan of wat dan ook kunnen zijn. Dat was toen nog helemaal oké.

Nu moet het wel gespecificeerd worden. Is het dan nu illegaal? Nee, maar het moet wel geregistreerd worden als je aan de huidige wet- en regelgeving wilt voldoen. In dit specifieke geval stond het in het kadaster zo geregistreerd, dus was het hier niet echt een probleem.”

Daniël: “Het wordt lastiger als de grond voor meer dan het toegestane percentage bebouwd is en je zwembad nog niet geregistreerd is. Dat betekent dan eigenlijk dat je iets moet verwijderen. Het kan dan beter zijn niets te melden. Je loopt wel een risico, maar na 6 jaar kan de gemeente geen actie meer ondernemen. Je kunt er weliswaar geen rechten aan ontlenen, maar de gemeente kan ook niets handhaven.”

Paula: “Onze klanten melden we dat er altijd wel een risico is. De vraag is tot hoever iemand wil gaan. Als je er echt niet mee kunt leven dat iets niet helemaal legaal is, kun je beter naar nieuwbouw kijken, zodat je zeker weet dat alles volgens de regels verloopt. Of je moet gewoon niet in deze provincie gaan wonen. In Málaga is al een hoop opgelost en gelegaliseerd. Zo ver zijn ze hier nog niet.”

la-caleta

Bijzondere situaties

Paula: “Wij komen nog steeds situaties tegen waarbij ik denk: dit heb ik nog nooit gezien of dit moet helemaal niet kunnen, hoe dan? Laatst was ik bij de notaris en vroeg hem of een bepaalde kwestie niet op een vastgestelde manier opgelost moest worden. ‘Ja hoor, maar wij zijn gewend om het op deze manier te doen. Dat klopt dan wel niet, maar het is wel hoe het hier werkt.”

Daniël: “Als echte Nederlanders zeggen wij dan, maar de wet zegt toch…’Tsja de wet’, hoor je dan, haha. Dat soort dingen kun je dus niet op internet vinden. Dat moet je echt in het veld ervaren.”

daniel-bij-opnames-van-rtl-z

De notaris

Wat is de rol van de notaris hier?

Daniël: “De notaris is iemand die een autorisatie heeft om jou te erkennen als wettelijke partij in een transactie. Wij kunnen hier aan tafel besluiten dat ik jouw huis koop en de notaris is daar alleen maar de getuige van. In Nederland heeft de notaris veel meer taken.”

Paula: “Je kan niet zomaar alles verkopen bij de notaris hoor. Een notaris moet zich natuurlijk ook aan bepaalde regels houden en bepaalde zaken uitzoeken, maar dat heeft meer te maken met wie de partijen zijn, over welk object het gaat en of alle partijen het erover eens zijn dat het om hetzelfde object gaat. Je hebt hier een kadastrale registratie en een registratie in het eigendomsregister. Heel vaak komen de adressen of de m² niet overeen. Het is best lastig om met z’n allen zeker te weten dat we het over dat huis of over dat stuk grond hebben. Dat is waar de notaris in bemiddelt.”

Daniël: “Stel dat de meters niet kloppen. Dan verwacht je wellicht dat de notaris gaat regelen dat het wel klopt. Nee hoor, ze attenderen je erop en als je dat accepteert gaat er gewoon een handtekening op de eigendomsakte met een aantekening dat de m² afwijken. Zo wordt het opgelost.”

Paula: “De notaris is belangrijk, maar een juiste registratie in het eigendomsregister is voor een klant nog veel belangrijker. Het eigendomsregister is zo cruciaal omdat het een recht creëert dat je kunt afdwingen tegenover derden. Dat geldt niet voor de notariële akte, die zegt niets naar buiten toe. Afhankelijk van de situatie kunnen aanvullende documenten, zoals bijvoorbeeld een kadastraal certificaat of gemeentelijke vergunning, nodig zijn om je eigendom correct te laten registreren. Het is niet de taak van de notaris om je hierop te wijzen.”

Helpen jullie de klanten daarbij?

Daniël: “Als het kan. Soms kan je niet alles regelen zoals je dat zou willen. Kan het geregeld worden? Dan wordt het geregeld. Voor of na de aankoop. Als het niet geregeld kan worden, wordt het gemeld.”

Erfenissen en scheidingen

Als er sprake is van een pand dat in een erfenis of een scheiding zit kan dat een overdracht compliceren.

Paula: “Bij een erfenis zijn er vaak te veel mensen die beslissingen moeten nemen. Met een echtscheiding kun je weer twee partners hebben die niet hetzelfde willen. Als we in zo’n situatie terechtkomen, laten we onze klanten wel even weten dat het wat ingewikkelder kan worden, haha.”

fraaie-gang

B&B’s

Zoeken jullie ook wel eens voor mensen die een B&B willen beginnen?

Paula: “Zeker, dat is weer een heel ander eisenpakket. Dan is het de vraag of de klant het zelf wil exploiteren of het uit handen wil geven. Het is echt een fulltime-baan, dus daar praten we dan over.”

Doorlooptijd

Wat is de gemiddelde doorlooptijd?

Daniël: “Van een paar weken, dat is heel snel, tot langer dan een jaar. Het langste dat wij zelf hebben meegemaakt is een jaar.”

Paula: “Het hangt er heel erg van af of je een hypotheek nodig hebt, alles op orde is en of je bereid bent om het te kopen zoals het is en daarna eventuele zaken op te lossen. Daar ligt het allemaal een beetje aan, maar een paar weken heb je sowieso wel nodig.”

mooi-wit-straatje

Reserveringsbedrag

Een reserveringsbedrag wordt betaald om het pand van de markt te halen.

Paula: “Dat gaat bij ons vergezeld met een overeenkomst. Daarin staat welk bod we doen en de voorwaarden die we stellen als het bod geaccepteerd wordt. Dat we binnen een bepaalde tijd naar de notaris willen en welke documenten we nodig hebben om ons onderzoek te doen.”

daniel-met-de-advocaat

Onderzoeksplicht

Paula: “Je hebt in Spanje een hele sterke onderzoeksplicht. Veel zwaarder dan we in Nederland gewend zijn. In Nederland moet de verkoper alle mogelijke gebreken die hij kent melden. Dat is hier anders. De meldingsplicht weegt hier niet per se zwaarder dan de onderzoeksplicht, iets wat in Nederland in ieder geval tot voor kort wel het geval was. Je hebt hier wel een wet van verborgen gebreken, maar het wordt anders geïnterpreteerd.”

Daniël: “In Nederland is een verborgen gebrek al een lekkende waterleiding, maar hier is het wat meer. Je koopt het huis zoals het is. Die leiding lekt al dus dat is geen verborgen gebrek. Wat Paula zegt, die onderzoeksplicht weegt hier veel zwaarder. Er wordt van jou verwacht dat je zelf gaat onderzoeken en alles wat je tegenkomt inbrengt. Doe je dat niet, dan kun je er later geen beroep meer op doen.”

fijn-terras-met-prachtig-uitzicht

Bouwtechnische keuring

Vragen veel mensen een bouwtechnische keuring aan?

Daniël: “Nee. Ik kan wel een advies geven, maar er zijn niet veel mensen die een keuring aanvragen. Engelsen doen dat wel omdat ze dat gewend zijn, maar die gebruiken zo’n rapport eigenlijk meer informatief. Zodat ze weten wat ze moeten laten herstellen en een indicatie krijgen wat een verbouwing gaat kosten. Het heeft dus niets met de aankoopprijs te maken.

In Nederland zijn we heel erg gewend om te onderhandelen met feiten. Hier gebeurt dat niet. De eigenaar wordt er op z’n hoogst geïrriteerd van dat je zijn paleisje afkraakt. Dan kan ie zomaar zeggen: ‘Dan koop je het toch niet.’ Andersom geldt ook. Als hij bijvoorbeeld hoort ‘Ik kan mijn kinderen hier fijn op laten groeien.’ Dan is hij trots en wel bereid om mee te denken.”

Paula: “Het hangt ook af van de makelaar. Iedereen heeft zo zijn eigen klanten. Als wij weten welke makelaar door de eigenaar is ingehuurd, weten wij ongeveer wat voor soort eigenaar daarachter zit en hoe je het dan het beste kunt brengen.”

Makelaars hebben toch geen exclusiviteit?

Paula: “Sommige wel. Vaak is er een makelaar waar ze het liefste mee werken of het beste contact mee hebben. Daar heb je dan de beste ingang.”
Daniël:” Soms werkt het in ons voordeel als er meerdere makelaars zijn. Als ik weet dat het huis bij 3 makelaars te koop staat, dan kies ik de makelaar uit.”

slaapkamer-met-prachtig-uitzicht

De dagelijkse planning

Waar in Nederland ‘afspraak is afspraak’ geldt, werkt het in Spanje vaak toch anders. Dat maakt het plannen van zaken soms een hele uitdaging.

Paula: “We kwamen hier natuurlijk met onze Nederlandse instelling en waren gewend om meerder dingen in een dag te plannen. Zo planden we eens om eerst naar de houthandel te gaan om ons bestelde hout op te halen en daarna meteen dit of dat. Dan kom je bij de houthandel en zeggen ze: ‘Hoe bedoel je?’ Zeggen wij: ‘Nou dat hebben we toch besteld?’

Daniël: “Ja, maar het is nog geen 15:00 uur krijg je dan te horen, haha”
Paula: “We hebben inmiddels wel geleerd veel ruimte in te bouwen in onze planning.”

fraaie-keuken

Eigen ervaring

Paula: “Ons overkomen ook stomme dingen hoor. Toen wij ons eigen huis kochten zeiden we tegen de verkoper en makelaar: ‘Oké, voor de overdracht willen we nog een rondje door het huis lopen.’ Dat ben je immers in Nederland gewend. Hier gebeurt dat bijna nooit. Uiteindelijk lieten we dat maar zitten. We zien het daar wel. Toen kwamen we bij het huis. Argg, een vuilnisbelt.

Daniël: “2 grote bussen met volle ladingen aan afval weggereden. Ze noemen dat dan verkoop met meubels, haha.
Dit is niet alleen met huizen, het is met alles zo. Hier is het allemaal wat rauwer dan in Nederland.”

paula-aan-het-klussen

Stijgende populariteit van de Costa Tropical

Zijn er veel Nederlanders die in dit gebied zoeken?

Daniël: “Aanvankelijk was het een handjevol mensen, maar nu zijn het er veel meer. Dit gebied wordt steeds meer ontdekt. Het gebied is per auto goed bereikbaar en er zijn steeds meer voorzieningen. Dit trekt weer nieuwe mensen aan, waardoor je een sneeuwbaleffect krijgt. Waar een paar jaar geleden niemand Almuñécar kende, weten nu steeds meer mensen waar het ligt. Dit gebied is nu voor veel mensen een goed alternatief voor Málaga.”

Als er steeds meer mensen hier komen, gaat dat dan niet ten koste van het Spaanse karakter?

Paula: “Ik denk niet dat het zo heftig wordt als in de Costa del Sol. Er is hier ook nog geen makkelijke treinverbinding. Vanaf september 2024 kun je wel vanaf Amsterdam op Granada vliegen, maar van Granada hierheen moet je nog steeds 2 uur met de bus.”

Daniël: “Toen Málaga zich ontwikkelde was er nog geen alternatief. Iedereen dacht: het kan niet op. Dan krijg je wildgroei. Nu weten ze dat als je niet oplet, je een tweede Málaga krijgt. Dat wil men niet. Dus zijn er steeds meer kustplaatsen die zeggen: ‘Bij ons geen hoogbouw.’ Er is ook meer bewustzijn. Ze beseffen steeds beter dat de natuur een belangrijk iets is en dat ze daar zuinig op moeten zijn.”

Vindt men dat een bepaald gedeelte sowieso van Spanjaarden moet blijven?

Paula: ”Dat kan helemaal niet, het is natuurlijk wel EU-gebied. Wat we wel zien, in de regio Valencia bijvoorbeeld, dat er bepaalde gebieden aangemerkt worden als spanningsgebieden. Dan moeten huizen verkocht worden aan mensen met een bepaald inkomen. Een soort sociale woningbouw. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt of je wel of niet een Spanjaard bent.”

zicht-op-granada-stad

Is woonverplichting een optie?

Paula: ”In Andalusië is dat er nog niet. In de regio Valencia zijn er regio’s waar dat wel al zo is, je mag het kopen, maar dan moet je er wel zelf gaan wonen en je mag het niet verhuren. Daar ben ik het wel mee eens, want er is zo’n woningkrapte. Een beetje normaal inkomen is hier € 1.200,00 netto per maand. Een appartement voor de lange termijn kost al gauw € 600,00. Hoe moet je dat doen? Dan ben je de helft alleen al kwijt aan je huur. Er wordt nu nog veel gekocht voor toeristische verhuur, maar er is zoveel behoefte aan huurwoningen voor de lange termijn.”

Daniël: “De overheid probeert de toeristische verhuur wel beetje in te perken. Zo wordt deze zwaarder belast dan de lange termijn verhuur, maar het heeft nog onvoldoende effect. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat toeristische verhuur ook niet alles is. Je vakantiehuurders gaan niet altijd even zorgvuldig om met je eigendom. Het kost moeite en geld om het netjes te houden. Mensen beseffen ook beter dat niet iedere huurder een bezetter is.”

Paula: “Ze zijn nog wel eens bang dat huurders stoppen met het betalen van de huur en dat ze deze er dan niet meer uit krijgen. Het eigendomsrecht in Spanje wordt niet zo goed beschermd als in Nederland, wat heel raar is. Het eigendomsrecht is het sterkste recht wat je kan hebben en hier in Spanje is het van ja, maar zij hebben het nodig. De eigenaar niet dan? Echt bizar.”

Zijn ze wel bezig met wetgeving?

Daniël: “Altijd, maar een wet veranderen is niet van vandaag op morgen geregeld. Je hebt altijd voor- en tegenstanders.”

Paula: “In de grondwet staat dat je recht hebt op een woning. Wil je dat veranderen dan moet je de huurdersbescherming gaan aanpassen en dat is lastig. Hoe doe je dat zonder dat je de huurders rechten ontneemt? Het proces duurt ook veel langer hier. Als er in Nederland 3 maanden niet is betaald dan span je een kort geding aan en binnen 6 maanden heb je een huurder eruit. Dat gaat hier niet zo snel. Je bent zo 6 maanden verder voor er überhaupt een proces gestart wordt.”

Daniël: “Heel belangrijk is dat je naast een alarmsysteem goede buren hebt die weten wanneer je er niet bent en de boel een beetje voor je in de gaten houden. Die de politie bellen als er iets verdachts is. Zorg er ook voor dat je huis een bewoonde indruk maakt. Zoals een timer op je lampen. Een goede alarminstallatie is superbelangrijk. Krakers zoeken echt wel de panden zonder uit, omdat ze weten dat ze anders tegen de lamp lopen.”

Paula: “Wat je ook wel ziet bij krakers, is dat ze het doen uit financieel gewin. Dan zeggen ze als ik € 10.000,00 van je krijg ga ik eruit. Ze hebben zelfs makelaars die de huizen spotten en vertellen waar ze heen moeten.”

mirador-salobrena
reperatie-werkzaamheden

Familie

Als Paula en Daniël verhuizen naar Spanje gaan twee kinderen van Daniël mee. Een zoon en dochter. De andere dochter blijft bij haar moeder in Nederland wonen.

Hoe oud waren ze toen ze hier kwamen?

Paula: “14 en 16. We waren al wel een paar keer op vakantie geweest in Spanje en mijn Spaanse familie vonden ze ook heel fijn.”

Spreken ze Spaans?

Paula: “Inmiddels wel. Het zijn mijn stiefkinderen en ik leerde ze pas kennen toen de jongste net 8 was. Destijds hadden we ook nog geen plannen om te emigreren. Toen dat plan concreet werd zijn ze Spaanse les gaan volgen en hier zijn ze meteen naar de Spaanse school gegaan. Nu spreken ze goed Spaans.”

Daniël: “Mijn zoon is nu terug naar Nederland. Hij wilde hier een baan zoeken, maar het is hier lastiger om aan werk te komen als je jong bent. Hij dacht in Nederland makkelijker een baan te vinden. ‘Nou dan doe je dat toch’, zei ik. Zijn moeder woont daar, dus het was geen probleem om daarheen te gaan. Hij denkt nog over een vervolgopleiding na, maar blijft in ieder geval voorlopig daar. Mijn dochter vindt het hier helemaal prima. Zij is echt Spaans en woont nog lekker thuis. Het huis niet uit te krijgen zeg maar, haha.”

daniel-en-paula-met-de-kinderen

Thuis

Paula: “Wij zijn hierheen gekomen en hebben dit vanaf nul opgebouwd. De eerste jaren waren we zoekende en was het best moeilijk. We zijn nu 5 jaar hier en ik ben heel blij met wat we hebben. We hebben hier onze community gevonden. Vrienden, kennissen, maar ook zakelijke relaties.”

Daniël: “Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar hier is ons thuis.”

Missen jullie Rotterdam wel eens?

Paula: “Nee hoor, ik mis soms wel de Rotterdammers en stukjes van Rotterdam, maar wij gaan niet meer terug naar Nederland.”

Komen jullie nog wel in Nederland?

Daniël: “Nee, we zijn er al 3 jaar niet meer geweest. Het is goedkoper om mensen hierheen te laten komen. Als je hoort hoe duur het leven daar nu is. Voor wat je in Nederland betaalt voor 1 keer uiteten gaan, kun je hier 3 keer gaan.”

sierra-nevada-andalusia

De toekomst

Hoe zien jullie de toekomst?

Paula: “Ik hou ervan om veel te verhuizen, dus dat is een probleem, haha. Dat is niet echt aan te raden. Elke keer die overdrachtsbelasting en dergelijke, dat is toch wel prijzig.”

Wat betaal je hier aan overdrachtsbelasting?

Paula: “7% procent. Eigenlijk gaat het met staffels, maar gedurende Covid is dat in Andalusië naar een tarief gegaan van 7%. Voorlopig is dat nog zo.”
Daniël: “Het is per Comunidad Autonoma anders. In Madrid is het 6% en in Valencia zelfs 10%.”

daniel-paula-roffa-soluciones

Tips

Hebben jullie nog tips voor andere Nederlanders om te emigreren?

  • Wees flexibel.
  • Begin alvast met Spaans leren. Naarmate je ouder wordt is het toch lastiger om een nieuwe taal te leren. Neem er de tijd voor en sta open voor alles wat op je af komt.
  • Maak onderscheid. Een plek waar je graag heen gaat op vakantie is niet altijd een plek waar je ook graag wilt wonen. Overal waar wij gewoond hebben, hadden we geen uitzicht, want we zijn of aan het werk of buiten. Dus dat is in onze woonsituatie niet zo belangrijk. Je moet dus met hele andere ogen gaan kijken.

Daniël en Paula

Roffa Soluciones

Adres:
Avenida Europa 30
18690 Almuñécar
Granada España

Telefoon: +34 958 874 874
Mail: hola@roffa.es
Website: roffa.es