Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
bovenaanzicht-fuente-del-rey-priego-de-cordoba-herfst

La Fuente del Rey – Priego de Córdoba

Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

Het is druilerig weer als we in Priego de Córdoba, een mooi wit stadje in de provincie Córdoba, rondwandelen. Jammer, geen blauwe lucht met een zonnetje dit keer. Maar daardoor laten we ons niet uit het veld slaan. We komen bij de trap die naar de prachtige koningsfontein, ‘La puente del Rey’ leidt.

plein-twee-fonteinen-priego-de-cordoba

De koningsfontein

In het centrum van Priego de Córdoba vind je ‘La Fuente del Rey’, de koningsfontein. Deze fontein wordt gevoed door ‘La Fuente de la Salud’, een fontein die op hetzelfde plein te vinden is en die haar water krijgt van een ondergrondse bron.

blik-naar-boven-fuente-del-rey-priego-de-cordoba

De bouw

De Koningsfontein, zoals wij die nu kennen, werd voltooid in 1803. De bouw van deze waterpartij startte eigenlijk al in de 16e eeuw. Gedurende meer dan 2 eeuwen zijn er steeds aanpassingen gedaan, om zo efficiënter gebruik te kunnen maken van het water. Het is 1802 als Remigio del Mármol uiteindelijk ‘La Fuente del Rey’ creëert en de fontein in 1803 voltooit.

De fontein is in barokstijl aangelegd en bestaat uit drie, in bogen gevormde, vijvers. Elke vijver ligt op een eigen, steeds iets lager gelegen niveau. 139 waterspuwers sieren de vijvers. Van eenvoudig versierde objecten op het laagste niveau tot groteske gezichten op het hoogste niveau.

la-fuente-del-rey-zij-aanzicht-priego-de-cordoba
leeuw-en-draak-fuente-del-rey-priego-de-cordoba
strijdwagen-met-neptunes-en-vrouw-fuente-del-rey-priego-de-cordoba
fuente-del-rey-laagste-vijver- priego-de-cordoba

Vijvers op drie niveaus

De vijvers worden omlijst met bankjes, die de gebogen vormen van de vijver volgen. De beelden in de vijvers maken het geheel nog mooier. In het bovenste deel vind je een aan Álvarez Cubero toegeschreven standbeeld van een leeuw, in gevecht met een slang/draak.

Het middendeel wordt gesierd door een beeld van Neptunes en Amphitrite op een strijdwagen, voortgetrokken door paarden. Ze lijken zo uit het water te komen.

Het onderste deel heeft de meest eenvoudige versieringen en een boegbeeld dat het water uit de vorige vijver verzamelt.

waterspuwers-fuente-del-rey-priego-de-cordoba
overzicht-fuente-del-rey-priego-de-cordoba

Het plein met de vijvers en de bankjes is een fijne plek. Zelfs nu in de herfst. De regen belet ons om neer te strijken, maar we kunnen ons wel een voorstelling maken hoe rustgevend het hier kan zijn. Een plek om nog eens terug te komen.