We zijn in Conil de la Frontera en gaan een 4-daagse schilderworkshop doen bij ‘La Luce Paintings’ . Dit doen we bij kunstenares Lucienne Frijns, die al jarenlang prachtige schilderijen maakt en schildervakanties verzorgt.
De locatie is in de fijne badplaats aan de Costa de la Luz in de provincie Cádiz. Conil heeft een prachtig strand en in de zomer is het hier dan ook overvol met toeristen. Wij zijn er nu in het voorjaar, wel zo prettig.
We hebben zin in de cursus en vol verwachting begeven we ons op maandagochtend naar de prachtige villa waar Lucienne woont en haar schildersatelier heeft.
Introductie La Luce Paintings
Lucienne
Lucienne Frijns is kunstenares en eigenaresse van La Luce Paintings. Schilderen is al jaren haar passie en naast het maken van voornamelijk prachtige portretten van vrouwen, verzorgt ze ook schilderworkshops voor zowel beginners als gevorderden. Eerst in Nederland en nu in Conil de la Frontera, waar Lucienne sinds haar emigratie in 2013, woont. Haar emigratieverhaal lees je op deze website.
De workshop duurt 4 dagen en is van 09:30 uur tot 13:00 uur. Wil je liever 1 of een paar dagen, dan kun je ook terecht bij La Luce Paintings.
De 4-daagse schildervakantie
Het proces
Op maandag om half tien start de cursus. Na de kennismaking met Lucienne en je mede-cursisten begin je met het uitzoeken van wat je wilt schilderen. Lucienne geeft heel duidelijk aan dat je iets moet kiezen voor jezelf. Iets dat jou raakt en wat jij echt wilt schilderen. Dus even niet iets voor iemand anders, maar puur voor jezelf.
Mappen vol opties
Om je op weg te helpen heeft Lucienne ordners vol met voorbeelden van portretten, landschappen, kunstvoorwerpen etc. Daar kun je op je gemak doorheen bladeren totdat je een afbeelding vindt, waarvan je voelt dat dat het is. Je kunt ook zelf een afgedrukte foto of plaatje meebrengen, als dat is wat je graag wilt schilderen.
Als je je keuze hebt gemaakt gaat het echte werk beginnen.
De eerste tekening
Zodra je een foto of plaatje hebt gekozen, liefst eentje met veel licht en schaduw, wordt dit plaatje in een passe-partout geplaatst. Deze heeft dezelfde verhoudingen als je schildersdoek.
Op papier ga je eerst, met houtskool, het plaatje natekenen, waarbij je vooral op het licht en de schaduw let. Eerst maak je een schets, later vul je de schaduw in met een plat stukje houtskool. Hoe harder je drukt, des te donkerder wordt het.
De eerste verf
Is de schets klaar dan komt de eerste verf aan bod. Met twee complementaire kleuren, gebrande sienna en ultramarijn, maak je een schaduwkleur. Daar wordt nog druppel magenta aan toegevoegd voor het licht. Dat is echt een supertip. Je ziet meteen het verschil.
Water
Er wordt veel water gebruikt, zodat de verf, donker en lichter in elkaar gaat overlopen. Op de allerlichtste stukken breng je helemaal geen verf aan. Je brengt de verf aan met vlotte penseelstreken en je raakt alles maar één keer aan. Dat is even wennen, maar zo oefen je alvast voor hoe je het later op het schildersdoek gaat doen. Om de schaduwen goed vast te kunnen leggen is de tip van Lucienne om door je wimpers te kijken. Dan zie je het het best.
Door verf met veel water aan te brengen, dat soms een andere weg kiest dan jij voor ogen hebt, leer je om je angst om het verkeerd te doen los te laten. Je tekening en later het schilderij krijgt hierdoor ook veel meer diepte, waardoor het interessanter wordt.
Het schildersdoek
Na de oefening op papier krijg je je schildersdoek. Hierop herhaal je de stappen die je op papier hebt geoefend. Voordat je met houtskool start, teken je eerst rasterlijnen op je doek met een aquarelpotlood. Die lijnen helpen je om de juiste verhoudingen op het doek te krijgen.
Vervolgens ga je met houtskool je tekening op het schildersdoek zetten. Loop je ergens vast? Geen nood, Lucienne is in de buurt om je te helpen en tips te geven.
Je kunt kiezen waar je je schilderij gaat maken. Binnen in het atelier, buiten op het terras of in de tuin met uitzicht op zee. Net waar jij je prettig voelt.
Na die eerste schets zit de eerste lesdag er voor velen, zeker de beginners, vaak al op, want de tijd vliegt voorbij.
De eerste lesdag wordt afgesloten met tapas en wijn. Zo heet Lucienne je welkom. Lekker en leuk. Ook een mooie gelegenheid om Lucienne en je mede-cursisten beter te leren kennen.
Lesdag twee
De dag start met alle schilderijen in wording op de ezel in een rij. Zo kun je mooi de status van alle schilderijen zien.
Je gaat verder waar je gebleven bent en maakt de schets af door ook hier weer schaduw aan te brengen met een stukje plat houtskool.
Daarna volgt ook weer de verfsessie met veel water. ‘Laat het maar door elkaar lopen’, zegt Lucienne. ‘Niet bang zijn. Schaduw en licht zijn heel belangrijk in je schilderij.’
Als het warm weer is, droogt het schilderij vanzelf snel op. Is het wat minder weer, dan biedt een föhn uitkomst om je schilderij te drogen.
Verf en kleur op het schilderij
Als de schilderijen droog zijn begint het proces van het schilderen met kleur.
Lucienne helpt je op weg met je kleurenschema om zo een mooi verloop in de kleuren van je schilderij te krijgen. Elke kleur die gemaakt wordt krijgt een druppeltje magenta voor het licht. Gewapend met je kleurenpalet en een mix van kwasten, groot en klein en van verschillend materiaal, ga je aan de slag. Je hebt een doekje om je kwasten aan af te doen voordat je ze in het water zet als je de kwasten even niet gebruikt.
Tijdens het schilderen is het vaak stil in de groep. Iedereen is geconcentreerd bezig. Je hoort alleen de achtergrondmuziek. Lucienne loopt rond, kijkt mee en geeft tips en suggesties om je schilderij zo mooi mogelijk te krijgen. Ook deze lesdag is voorbij voordat je er erg in hebt.
De derde lesdag
Deze dag staat volledig in het teken van het werken aan je schilderij. Blijf kijken door je wimpers naar de schaduwen. Blijf zorgen voor een goed verloop in je kleuren. Gebruik verschillende kwasten. Voor advies kun je terecht bij Lucienne en dat is fijn. Als je even vastloopt zorgt zij ervoor dat je weer verder kunt. Langzaam zie je je schilderij steeds meer vorm krijgen en komt het steeds meer tot leven.
De laatste dag
Deze dag staat in het teken van het afronden van je schilderij. Voor de één betekent dat nog even stevig doorwerken, voor de ander de puntjes op de i zetten. Hoe dan ook, op het einde van deze lesdag heeft iedereen een bijzonder eigen schilderij om mee naar huis te nemen.
De dag eindigt met de evaluatie, onder het genot van, hoe kan het ook anders, een drankje en tapas. Iedereen krijgt de gelegenheid om zijn of haar ervaringen met de workshop te delen. Zo eindigt een mooie en leerzame workshop onder de Spaanse zon!
Meer activiteiten
Als je deelneemt aan de schildervakantie, biedt Lucienne je ook hulp bij het vinden van een prettige accommodatie om te verblijven. Samen met haar partner Andreas, eigenaar van Akademia Atlantika, de taalschool in Conil de la Frontera, organiseert Lucienne allerlei activiteiten waar je ook aan mee kunt doen.
Deze activiteiten variëren van wandelen, fietsen, surfen, yoga tot salsa dansen. Ook paella- en BBQ-avonden worden regelmatig georganiseerd.
Zo kun je je schildervakantie uitbreiden met activiteiten die jij leuk vindt om te doen.
Onze ervaringen
Met dochter Marjolein, de creatiefste uit ons gezin, ga ik de 4-daagse schilderworkshop bij Lucienne doen. We zijn niet de enigen. Winfried en Astrid hebben zich ook voor deze cursus ingeschreven.
Het valt nog niet mee om een ontwerp te kiezen. Waar de anderen voor een portret kiezen, wil ik toch liever iets abstracts.
Dat lijkt mij eenvoudiger dan een portret, maar ik kom er al snel achter dat het toch nog niet zo eenvoudig is. Tijdens het hele proces heb ik momenten dat ik even geen idee heb hoe ik verder moet. Het is veel moeilijker dan ik dacht. Gelukkig is Lucienne er, die me weer op weg helpt. Dat doet ze overigens ook bij de anderen, zodat we allemaal verder kunnen.
Dacht ik voorheen nog wel eens bij abstracte kunst ‘Hoe moeilijk kan dat nou zijn?’ Ik ben er nu wel achter dat het echt een vak is. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat mijn schilderij steeds meer afwijkt van het door mij gekozen plaatje, maar ach, wat maakt het uit.
Concentratie en rust
Tijdens het schilderen heerst er een serene rust. Het schilderen voelt zelfs een beetje meditatief. Je bent zo geconcentreerd bezig dat er geen tijd is om aan andere dingen te denken. Heerlijk. Om 11:00 uur hebben we een korte koffiepauze en kletsen we wat, om daarna weer in stilte verder te werken.
Marjolein werkt zorgvuldig aan een mooi portret. Ze neemt de tijd voor het mengen van de kleuren en het zorgvuldig opbrengen op het doek. Ja, dit is echt wel haar ding en ik zie haar genieten.
De tijd vliegt om en rond 13:00 uur stoppen we er mee. Het is best vermoeiend, dus we zijn wel toe aan een break.
Progressie
De volgende lesdagen vliegen voorbij. Ik kom steeds een stapje verder en ook de anderen vorderen gestaag. Marjolein schildert haar eerste portret en ja, ik ben misschien bevooroordeeld, ik vind het prachtig.
Het lukt ons allemaal om ons schilderij af te krijgen. Drie mooie portretten en mijn abstracte werk.
Tja, ik weet niet zo goed wat ik van mijn schilderij vind. Makkelijk vond ik het niet en een Picasso zal ik nooit worden, maar wat was het leuk om te doen. De sfeer was fijn, de mensen gezellig en de adviezen van Lucienne top.
Boek hier je schildervakantie
Lijkt het je ook leuk om tijdens je vakantie een schilderij te maken. Of je nu een beginner, zoals ik, of al wat verder gevorderd bent, je kunt bij La Luce Paintings terecht!
In de ochtend lekker schilderen en in de middag fijn aan het strand of deelnemen aan een activiteit. Het kan hier allemaal!