Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
prachtig-uitzicht-over-montefrio-een-wit-dorp-in-granada-andalusie

Montefrío

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

We rijden de kronkelige weg af richting Montefrío. De omgeving is prachtig. Er is amper bebouwing te bekennen en het bergachtige maakt dit een fantastische route. Na 10 kilometer slingerende weggetjes te hebben gevolgd gaan we de hoek om en worden we op onze wenken bediend met een prachtig uitzicht over Montefrío, WAUW! Tijd om dit nu al prachtige dorp te verkennen.

binnenkomst-montefrio

Montefrío, een heerlijk dorp in de heuvelachtige omgeving van Granada

Montefrío is een bergdorpje en ligt in het noordoosten van de provincie Granada. Het dorp heeft, zoals vele andere witte dorpen in Andalusië, een Moorse geschiedenis. Deze Moorse tijd heeft een enorme invloed gehad op de architectuur, cultuur en de geschiedenis van het dorp. Ook hier zijn sporen uit die tijd zeker nog waarneembaar. 

ruines-uit-de-moorse-tijd-montefrio

De geschiedenis van Montefrío

In het verleden was Montefrío van essentieel belang voor de Moren en functioneerde als belangrijke militaire vesting. Montefrío kent een hoge ligging en bood een mooi overzicht over de aangrenzende valleien. Deze eigenschappen maakte het dorp tot een belangrijk punt in de verdedigingslinie van de Moren. Resten van het Arabisch fort zijn nog bewaard gebleven op de heuvels vlakbij het kasteel.

In de 15e eeuw kwam er een eind aan de Moorse overheersing en namen de Christenen de macht over. Vele Moorse bouwwerken gingen tegen de vlakte en werden vervangen door gebouwen met een christelijke signatuur.

slenterend-door-de-smalle-straatjes-van-montefrio
witte-straatjes

Bezienswaardigheden in Montefrío

Er is genoeg te zien in het dorp en ook een wandeling door het dorp is een leuke activiteit. Door haar hoge ligging is het flink klimmen en dalen geblazen in de straatjes van Montefrío. Dat zorgt wel voor een paar prachtige uitkijkpunten over de omgeving. Ook zijn er een paar bezienswaardigheden die een bezoek zeker waard zijn.

Iglesia de la Encarnación

Deze kerk met haar opvallende vorm is afkomstig uit de 18e eeuw. De kerk wordt door de ronde vorm ook wel door de lokale bewoners ‘la Rotonda’ genoemd, Spaans voor de rotonde. De kerk speelt een belangrijke rol bij religieuze evenementen en festivals. Door de unieke architectuur is dit ook bij toeristen een populaire plek om te bezoeken.

iglesia-de-la-encarnacion-montefrio
iglesia-de-la-encarnacion

Mirador National Geographic

Wanneer je vanuit Tocón richting Montefrío rijdt stuit je als eerste op dit prachtige uitkijkpunt. National Geographic heeft Montefrío in 2015 uitgeroepen tot een van de 10 dorpen met het mooiste uitzicht van de wereld. Dat snappen we wel. Het uitzicht is fenomenaal. Zeker een fotostop waard.

mirador-national-geographic-montefrio
mirador-national-geographic

Castillo de Montefrío

Vanuit het dorp is het een aardige klim, maar een klim die je zeker moet doen. Het kasteel biedt ruimte aan een fraai museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis. Ook heb je op de heuvel een prachtig panoramisch uitzicht over Montefrío. Het kasteel geeft je een mooi inzicht over zowel de strategische als culturele ontwikkelingen van de omgeving.

castillo-de-montefrio-vanaf-buiten
uitkijkpunt-over-montefrio

De omgeving

Montefrío is prachtig gelegen in een gebied die rijk gevuld is met heuvels en steile rotsformaties. De natuur hier in de omgeving bestaat voor een groot gedeelte uit de typische Andalusische olijfgaarden. De olijfgaarden spelen nog steeds een belangrijke rol in de lokale economie.

de-prachtige-omgeving-van-montefrio

Fijne accommodatie in de buurt van Montefrío

Op nog geen half uur rijden van Montefrío vind je de fijne B&B Casa Olivar gerund door de Belgen Carl & Marijke. Deze B&B is een fantastische uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Uitzicht op de toppen van de Sierra Nevada en de vele fijne faciliteiten maken van Casa Olivar een heerlijke verblijfsplaats.

casa-olivar-zwembad-met-uitzicht-op-sierra-nevada

Ons bezoekje aan Montefrío was enorm geslaagd. Wat een heerlijke vibe hangt er en wat is er veel te zien. De uitzichten zijn fantastisch en ook de door ons bezochte bezienswaardigheden waren absoluut de moeite waard. Eigenlijk was ons bezoek te kort om alles te bekijken dus hebben we zeker nog een reden om hier nog een keertje terug te komen.