Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
rivier-guadalqivir-en-torre-del-oro-sevilla

Torre del Oro – Sevilla

Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

De toren van goud

De Torre del Oro springt in het oog aan de oever van de Guadalquivir. De 36 meter hoge toren is een belangrijke bezienswaardigheid in Sevilla en een symbool voor de militaire geschiedenis van de stad.

rivier-guadalqivir-en-torre-del-oro-sevilla

De geschiedenis van Torre del Oro

De bouw van de Torre del Oro start in de 13e eeuw (het jaar 1220), de periode dat de Moren de baas zijn. De toren heeft, vanwege haar strategische ligging aan de Guadalquivir, de functie om de haven van Sevilla te verdedigen.

Naast deze verdedigingsfunctie dient de toren ook om de Guadalquivir te beheersen. Deze rivier vormt immers een belangrijke handelsroute die Sevilla met de Atlantische oceaan verbindt. Zo voert men een controle uit op de binnenkomende schepen en wordt de verkeersstroom over de rivier in goede banen geleid.

schilderij-van-sevilla-eeuwen-geleden
schepen-in-de-18e-eeuw

De functies van de toren 

De Torre del Oro kent in de eeuwen die volgen nog meer functies.  Na de christelijke verovering wordt de toren een verdedigingswerk. Ook doet de toren dienst als militaire basis en gevangenis voor zeelieden die misdaden hebben gepleegd of voor hen die de handelsregels overtreden.

Al deze verschillende functies maakt de toren tot een cruciaal onderdeel van de maritieme geschiedenis van Sevilla.

kanonnen-in-het-museum-van-torre-del-oro
tekening-van-torre-del-oro

De toren van goud

Torre del Oro heeft in de geschiedenis vaak onder vuur gelegen. Zo vochten de Moren en de Christenen een tijd lang om de controle over de toren. In de eeuwen die volgen vallen legers en piraten de toren regelmatig aan. Ondanks de pogingen om de toren te vernietigen blijft deze overeind. Tegenwoordig wordt de toren gezien als het symbool van kracht en verzet.

Torre del Oro betekent in het Nederlands ‘’toren van goud’’. De toren komt aan deze bijnaam door de gouden gloed die tijdens de zonsondergang op het gebouw zichtbaar wordt. De toren heeft door de eeuwen heen vaak onder vuur gelegen, wat een behoorlijke impact heeft gehad op de structuur van de toren. Door de restauratie-werkzaamheden in de 20e eeuw is de Torre del Oro teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat.

torre-del-oro-vanaf-de-buitenkant
miniatuur-van-een-schip

Tegenwoordig biedt Torre del Oro plek aan een museum. In het museum neem je een kijkje in de maritieme geschiedenis van Sevilla. Elementen als  hoe er genavigeerd werd tijdens de maritieme operaties worden hier duidelijk zichtbaar.  De toren zorgt daarmee voor een uniek kijkje in de geschiedenis van de stad.

Tegenwoordig is de toren een populaire toeristische attractie. Naast een museum biedt de toren ook een fraai uitkijkpunt op een hoogte van zo’n ruim 30 meter. Prachtig zo naast de indrukwekkende Guadalquivir.

Voor een bezoekje aan Torre del Oro betaal je € 3,00 (2023) waarbij zowel het museum als het uitkijkpunt zijn inbegrepen.

uitkijk-vanaf-torre-del-oro
uitzicht-op-de-kathedraal-vanaf-torre-del-oro

Ik loop door het museum en kijk mijn ogen uit. Het is een hele interessante ervaring om op deze manier een stukje van de geschiedenis van Sevilla mee te krijgen. Het uitkijkpunt is de kers op de taart met mooie uitzichten. Ben je van plan om naar Sevilla te gaan dan is een bezoekje aan Torre del Oro echt een must!