Hieperdepiep…
Ik word wakker in Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz. Vandaag mag ik weer een jaartje bijschrijven. Het gaat ongemerkt harder dan je denkt. Zo neemt mijn verleden steeds een beetje toe en mijn toekomst een beetje af. In gedachten neem ik het afgelopen jaar door. Een bewogen jaar, dat wel. Mijn eerste verjaardag zonder mijn moeder, dat voelt zo vreemd. Ik mis haar nog elke dag. Tegelijkertijd ben ik dankbaar voor alle lieve mensen die ik nog wel in mijn leven heb.
Bart haalt mij uit mijn mijmeringen en feliciteert me. ‘Kom op’, zegt hij, we gaan lekker ontbijten in de stad. Voordat we gaan krijg ik nog wat belletjes van mijn thuisfront. Fijn!
Ontbijten in Jerez de la Frontera
Bart heeft een leuk ontbijttentje uitgezocht. La Menta. Dat is echt een goede keuze en niet veel later smullen we van ons ontbijt. Een beter begin van de dag kan ik me niet wensen.
Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre
Na ons ontbijt rijden we naar Real Escuela del Arte Ecuestre, de beroemde koninklijke school waar Andalusische paarden worden getraind. We vinden een parkeerplek in de parkeergarage bij de Mercadona. Die parkeergarage is echt prachtig. Ruim en hoog. Als we later voor € 20,00 boodschappen doen bij de Mercadona, staan we er de eerste twee uur gratis. Dat is mooi meegenomen. Veel langer zal ons bezoek waarschijnlijk toch niet duren.
Rondleiding
Onze gids vertelt dat er momenteel 140 paarden aanwezig zijn, waarvan er vandaag 30 met het vliegtuig zullen vertrekken naar Abu Dhabi. De paarden zijn hier drie jaar getraind en gaan nu weer terug. Samen met hun ruiters. Dat is een hele operatie. Op het terrein staan vier grote trailers die de paarden naar de luchthaven zullen brengen. De paarden worden één voor één de trailer ingeleid. Dat verloopt bij het ene paard aanmerkelijk soepeler dan bij het andere.
We lopen vervolgens naar de stallen. Daar mogen we geen foto’s maken. In de middenruimte bevindt zich de zadelkamer. Daar hangen verschillende soorten zadels waaronder de lichte zadels die bij de shows worden gebruikt. Bovenin zien we de verschillende versierselen, waarmee de paarden verfraaid worden voor een show.
In de stallen heeft ieder paard een eigen box. Wat mij opvalt is dat de paarden in die box ook nog met een touw aan de muur vast zitten. Echt veel bewegingsvrijheid hebben ze daardoor niet. De uitleg van de gids waarom dat zo is, heb ik net gemist.
De trainingen
Er zijn verschillende trainingen. De training wordt afgestemd op het talent van het paard. Of dat nu springen, dressuur of dansen is. Op het terrein bevindt zich een grote arena waar de paardenshows plaatsvinden. Hier kunnen wel 1600 toeschouwers in. Er is geen show vandaag, maar we zien wel dat de paarden getraind worden. In de arena en buiten op het terrein.
De Paarden
De paarden komen hier als ze drie jaar oud zijn. Als ze 20 zijn mogen ze met pensioen, na 17 jaar training en shows. Het is ongelooflijk knap wat deze paarden allemaal kunnen. De beroemde show ‘Hoe de Andalusische paarden dansen’ is niet alleen in Jerez de la Frontera te zien. Zo is de show ook in Maastricht geweest.
Ik heb in de loop der jaren een andere kijk gekregen op shows met dieren. Hoe knap het ook is en hoe goed en liefdevol de dieren ook verzorgd worden, ik zie dieren het liefst in alle vrijheid in hun natuurlijke habitat.
Palacio de las Cadenas
Op het terrein van de koninklijke paardenschool vind je ook het paleis de las Cadenas. Dit paleis is in de negentiende eeuw ontworpen door Charles Garnier. Het paleis heeft een fraaie tuin met een grote fontein. Het interieur is in de stijl van Lodewijk XV. In de kelder tref je het Museo del Arte Ecuestre aan. Hier wordt de geschiedenis van de ruiterkunst in Andalusië belicht.
Uit eten bij Restaurante Sabor Hindú
‘s Avonds eten we een hapje in het restaurant Sabor Hindú in Jerez de la Frontera. Het is er uitgestorven. Dat zien we overigens bij meerdere restaurants waar we langskomen. Het is maandagavond en toch al een beetje buiten het seizoen. We begrijpen dus wel waarom vele restaurants op maandag dicht zijn.
Het eten is er niet minder om. We genieten van een voortreffelijke maaltijd, voordat we terug gaan naar ons appartement Casa Cas.
Bart heeft op Facebook en Instagram gepost dat ik jarig ben, waardoor ik vele felicitaties heb mogen ontvangen. Dat maakt mijn verjaardag nog specialer…