Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
paleis-karel-v-zuilenrij-patio-granada

Palacio de Carlos V – Alhambra, Granada

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

Op bezoek in het Palacio de Carlos V

alhambra-paleis-karel-v-granada

Liggend op de heuvel Assabica en binnen het Nasrid-complex in het Alhambra vind je het Palacio de Carlos V, het paleis van Karel V. Dat dit paleis daar te vinden is, is niet toevallig. Keizer Karel V, die met zijn bruid Isabella van Portugal de Nasrid-paleizen bezocht, was hierdoor zo betoverd, dat hij architect Pedro Machuca opdracht gaf hier een paleis voor hem en zijn vrouw te bouwen, voorzien van alle gemakken van die tijd. Zijn zomerpaleizen voldeden niet meer aan zijn wensen. 

granada-alhambra-detail-paleis-karel-v
leeuwenkop

Bouwstijl

De Spaanse architect Pedro Machuca, opgeleid in Italië, wordt gevraagd het paleis te ontwerpen. Machuca hield van de Renaissance stijl en was met zijn rechte lijnen en ruimtelijke opstellingen, zijn tijd ver vooruit. In tegenstelling tot de uitbundige stijl van de Nasrid paleizen, was het paleis van Karel V van een betrekkelijke eenvoud.

Door het paleis in deze stijl in het hart van het door de Nasriden gebouwde Alhambra te plaatsen, wordt het een symbool van zowel de keizerlijke status van Karel V als de triomf van het christendom over de islam.

De architect creërt een vierkant gebouw. 63 meter lang en breed. Het gebouw krijgt twee verdiepingen en wordt daardoor 17 meter hoog. Binnen komt een cirkelvormige patio met een diameter van 30 meter. Daarin zullen beneden Dorische en boven Ionische zuilen worden verwerkt.

paleis-karel-v-binnenplaats-alhambra-granada

De bouwperiode van Palacio de Carlos V

De bouw start in 1527. Als de architect in 1550 overlijdt, neemt zijn zoon Luis het over. Deze werkt de gevels af en legt de binnenplaats aan. Een Moorse opstand zorgt er in 1568 voor dat de bouw 15 jaar stil ligt. Het project kent vele tegenslagen. Opstanden én gebrek aan geld legden de werkzaamheden stil.

Het project wordt uiteindelijk stopgezet in 1637. Het paleis heeft dan nog steeds geen dak en raakt in verval. Pas in 1927 wordt het Palacio de Carlos V gerestaureerd door Leopoldo Torres Balbás en het duurt nog tot 1967 voordat ook het dak voltooid is.

deur-granada-alhambra
paleis-karel-v-zuilen-binnenplaats-granada
trap-paleis-karel-v-granada
ornament-paleis-karel-v-granada
paleis-karel-v-zuilen-binnenplaats-granada

Fraaie elementen van Palacio de Carlos V

paleis-karel-v-granada-alhambra
relief-tafereel-veldslag
relief-tafereel-ingang

Het palacio de Carlos V heeft mooie elementen. Zo zie je bij de toegang fraaie reliëfs. Eén van deze herinnert aan de overwinning van Karel V op de Franse koning Frans I. Op de bovenverdieping in het paleis vind je het Museo de Bellas Artes de Granada. Daarover een andere keer meer.

Volg ons op onze social mediakanalen als je op de hoogte wilt blijven wanneer we een nieuw artikel plaatsen.